Thursday, November 19, 2009

THE POST OF CHIEF OF ARMY – WHY THE DOMINANCE OF THE INFANTRY?

Sometime ago, a reader to my weblog has suggested that the post of the Chief of Army (COA) that has traditionally been held by an infantry officer from the Royal Malay Regiment (RMR), be open to officers from other corps of the army. On hindsight, I personally think that this suggestion need to be considered.

Presently I believe, it is more of a practice rather than the rule that the post of the COA be held by a RMR officer. This practice however has been broken once in the early 80's, where the post of COA was held by an officer from the Reconnaissance Regiment (now referred to as the Armoured Corps). And at about the same period, the post of the Deputy COA was also held by an officer from the same regiment. The appointment of these two officers to the exulted army post had broken the long held practice, that the post be held by officers from the RMR Since then, the post has been continuously held by an officer from the RMR.

If one studies at the armies of the Commonwealth countries or for that matter, armies throughout the world, the post of the COA is not a 'privilege' to be held by officers from the infantry corps; rather it can be held by officers from the armoured, artillery, as well as from the engineer corps. These three corps are termed as the combat and combat support arms with sufficient experience of command of troops in the battlefield, as well as having been operational staff officers at field headquarters; ie. Brigades, Divisions and Field Command. In fact, the infantry, armour, artillery and the engineers forms the core of the fighting force that will face the brunt of battle. This being so, their officers are so trained (besides their specialised roles) to have the capability and experience of command in the field, which I suppose is an essential prerequsite to being the COA.

In the Malaysian scenario however, there is a preponderance of the infantry (including mechanised infantry, airborne and special forces units), over the other three combat and combat support arm units. The fighting formations i.e. Infantry Brigades and Infantry Divisions being structured and designated as such, are presently infantry bias. And because of this, the formations are usually commanded by infantry officers.

There has been cases in the past where Infantry Brigades and Infantry Divisions are commanded by officers, other than from the infantry, but this has become uncommon today. I do not believe that the non infantry officers are incapable of commanding Brigades and Divisions; rather I believe the sense of dominance among the infantry officers seems to be the reason why non infantry officers do not get to command fighting formations. This sense of false believe is no longer applicable today.

The lack of opportunity for combat and combat support arms officers to become COA can be overcome if the army fully implement the Combine Arms organisational structure; meaning that each Combine Arms Brigade or Division is augmented by a force that is balanced. This means that every fighting component within the formation has a definite role and task, and collectively they form a cohesive and formidable fighting entity. In other words, no single fighting component is capable of fighting on its own. If such a fighting structure can be fully implemented, this could justify a non infantry officer from assuming the command of the fighting formation, and subsequently qualifies him to the exulted post of COA or Deputy COA.

Be that as it may, certainly there is nothing to stop or to disqualify a non infantry officer from assuming the post of COA or Deputy COA in the present scenario. If it has worked well in other armies, it can certainly work well with the Malaysian army. I deemed the present non infantry officers are no less superior than the infantry officers. And can this also be a way to end the corruption that is so mired among the top echelon of the army today?


CRUSADE AGAINST CORRUPTION

100 comments:

FMZam said...

Dato',

Not only the post of PTD, all other top Army posts are RAMD's all monopolised by RAMD in practise of succession just like UMNO does in this BN government.

Discrimination and as racist as UMNO this Army is. And the grooming of future generals for RAMD starts from when in cadet training where most of all those sent to Sandhurst will be drafted into RAMD, it has been like a cult for RAMD, a hard habit dies hard.

So if anyone says what's wrong with that? I say nothing wrong as long as I can say that all the corrupt generals are RAMD. Sorry.

xpara87 said...

RAMD,
Sama macam UMNO tepat sekali.Kalau dalam JPA macam PTD. Semua depa nak makan.Rejimen dan kor lain lain makan kuah jee.

Oldman Gunner said...

Not only the post of COA. Even the AATC course in PULADA (Now known as G2). The best student must be from the RMR, just because PULADA is an Infantry school. They have thes funny thing such as DS Pool and The Comdt's Pool.

diehard said...

Some of the "sponsored"students of RMR at Pulada AATC are Generals today. Wonder when they will drop their "toyols"?

jebat said...

FMZam,dont be clueless to say that all corrupt generals are RAMD, bodoh....look at all ex logistic generals , they are all kaya raya..check your facts before writing ,sorry bro!

azman said...

Sdr Jebat,

Mana ada semua ex Logistic Generals yang kaya raya kecuali yang baru bersara kot?

FMZam said...

hello bro jebat, sorry to say lah, logistic general pun dari RAMD juga asal usulnya, RAMD murtad....ha..ha..ha...jangan amek ati bro....

ismeth said...

salam dato'...

nampaknya dato sengaja membakar perasaan warga pegawai RAMD...walaupun dato' seorang bekas peg RAMD?..kenapa?..kecewa?..sebab x naik lebih tinggi dari one star general?...pendapat dato' banyak terlalu bias..bukan RAMD boleh jadi ptd tapi sistem kita dah macam ni...bukan tidak boleh diubah tetapi TDM lebih memerlukan RAMD dari kor lain...jgn disebabkan segelintir jen yg dato' tak suka habis semua RAMD yang bagus dan ada potensi disindir ...hhmmmm....

ismeth said...

oldman gunner...student kalau kor ni present mesti banyak silap..bukan nak kutuk tapi hakikat...walaupun ada yg bagus tapi tak cukup bagus untuk jadi best student...DS pool dan Comdt pool untuk menilai attitude ...when u get tough...the tough gets going...TAAT SETIA

EAGLE said...

Ikut merit la Dato'. Pilih orang yang berkaliber with credentials looking at his background and pengalaman.
Bukan kaki bodek dan pengampu.
Look at the present PAT!!! Operational background????? Juruterbang pesawat VVIP/VIP and banyak buat training sahaja itu pun hasil tak memuaskan and now jadi Panglima Angkatan Tentera seorang pegawai kang Kong that is entrusted to lead the defense of the nation!!! Oh what a mockery!!!! Selamat ke kita?????

Tangkas Perkasa said...

Assalamualaikum semua.

Bagi yang baru muncul atau muncul dengan nama baru atau muncul-mucul dengan nama lama plus baru, jangan lupa pulak postings di bulan September - EXERCISE SELF IMPOSED MODERATION IN COMMENTS. Cerita FMZam tak habis di situ. Baca juga posting FMZam dalam blog lain. Allah SWT anugerah kita akal, maka guna akal buat penilaian sendiri – siapa FMZam ni.

Saya dah kata, dia ni kalau mula merapu dan kalau dibiarkan naik tocang lagi dia. Makin panjang pulak tocang tu. Kan elok awak tu dah berbulu ayam, multi spectral camouflage lagi, tak payahlah nak panjangkan tocang, semakin sukar nanti nak sorok diri awak yang kemusangan tu. Kata nak jadi makmum. Dengarlah nasihat orang - jangan merepek.

Tambah sikit tentang ‘kes kalah perang’ – Dia bawa produk Proton Saga, nak jual harga Volvo lepas tu claim produk yang nak jual tu Mercedes. Lepas tu turun harga turun lagi dan lagi. Mengarut betul. Pelik ke si malaun ni ‘kalah perang’? Macam orang gila talak. Crusader konon !!

Sekarang dia kata semua jeneral RAMD korup. Very poor geography la you mat oii!! Ini tak dianggap racist ke!!! Kita sekarang ni bercakap pasal battlespace. Bercakap pasal BOS. Deep, Close and Rear Op. Find Fix Strike. Main Effort, Combine dan Joint. Bla bla bla. Jangan nak rosakkan keharmonian antara Kor. Betul-betul punya mangkok hayun la kau ni!! Cetek pemikiran. Selfish.


Kepada Dato’ pula, .................. alahai ....
Salam 1Malaysia

ArshadRaji said...

Saudara Ismeth,

Saya tidak mengatakan bahawa pegawai RAMD tidak bagus, tetapi terdapat juga pegawai pegawai dari gulongan kor lain yang pandai dan berkelayakan. Ini kita tidak boleh nafikan.
Saya bukan hendak memperkecilkan RAMD kerana saya sendiri dari kor tersebut...jauh sekali. Tapi zaman telah berubah, dan mengapa tidak kita ikut jua perubahan ini.
Saya percaya dan yakin bahawa dengan perubahan ini, TDM pasti akan lebih baik dan maju.
Bagi saudara menyindir bahawa saya kecewa; itu satu tanggapan yang salah. Reseki sesaorang itu ditentukan oleh Allah swt. Bukankah itu kepercayaan kita?

Oldman Gunner said...

Saudara Ismeth,
Don't tell me only the RMR officers are the best students.... Don't tell me RMR officers persentations are always the best solution. Hey Bro... wake up lah. You know, i know lah what's happening in AATC courses. I have walked that lane.
Its Apartheid in PULADA.

Saudara Tangkasa Perkasa, nobody is trying to "rosakkan keharmonian antara Kor" these are the facts. Wake up bro....

Ahmad said...

Dato-Dato dan Tuan-Tuan,
Saya seorang pegawai RAMD dan amat sangat keciwa dengan komen-komen yang memburukkan Kor terutamanya RAMD. Ramai yang komen RAMD dari Kor lain itu kepastiannya. MR. FMZam punya kenyataan "Top Army posts are RAMD's are all monopolised by RAMD...All corrupt generals are RAMD"....well it is a good topic to be debated why?And are they much better then the officers from other Kor? by facts and figures not by just cakap kedai kopi...tak ada facts/figures/ikut hati dan emotional...tapi nak jadi jurucakap.... Well if you attended the AATC, i am very sure you know that RAMD and RRD students are the one yang kena belasah teruk...dengan DS sebab infantri...yang kor lain tu OK juga but not many of them....and we infantrian are willing to be belasah teruk knowing that it is our main tasks.....Tuan Ismeth is right, you FMZam are trying your level best to pull RAMD officers down...due to your frustration...??maybe... but it sound so negative....mungkin ada yang pegawai RAMD yang tak setuju dengan you ke or tak dapat kontrak because pegawai RAMD...being the penilaian ke maybe,...terus marah dan jadi negatif. Tangkas Perkasa is right too...do exercise self imposed moderations in your comments and please be more factual dalam komen saudara...What Eagle said is quite right, what type of CDF yang Malaysian want...a fighting General that can fight a war to Defence our nation to be a CDF or.....??? Regardless of Army, Airforce or Navy......not just someone who is senior in the forces or ikut giliran. As for the Old Gunner....sorry maybe not at my time....I have never seen a gunner that can deliver a good or better plan at AATC...maybe better dengan students infantri yang lain but with the best student..setakat fire plan tu Ok la...selalunya the infantri men is still the best....sorry bro.....
SemutKecil

2Lt Peh Hoo Guan said...

If infantry's the best...does that means RAMD's always the best?? y doesn't there any of those frm RRD yet to be PTD?

xpara87 said...

dato' dan saudara saudara,

At ground level semua kor and regiment are equal.. yang menurut perintah jeee.
Hakikat sebenar ialah, ramai general adalah dari RAMD yang rasuah sekarang, I say again "sekarang dari RAMD". Betul?

So, terima lah kenyataan ini.
Kalau tak betul katakan tak betul.

Anyway, berdebat sampai hari kiamat pun bab rasuah di Malaysia ni, tak berkesudahan sebab sistem yang ada sudah pun corrupted.

azman said...

Sdr Ahmad,

You have not learned your history.

Once upon a time there was a Gunner that scored double First: at SD Course and AATC !

Please do your homework well.

Ahmad said...

Saudara Azman,
So PULADA bukanlah tempat Infantri sahaja jadi best student....seperti yang dikatakan oleh FMZam tu. Anyway ada juga Gunner yang sampai jadi Jeneral.....
SemutKecil

FMZam said...

Saya tak mau peduli dengan apa pun serangan peribadi dari mana2 pembaca, katalah apa saja kepada saya sebab saya bukan topik yang dibincangkan dan saya bukan orang penting. Pada saya biasalah dalam mana2 blog pun ada jenis orang yang tak tahan dengan komen akan hampa membaca komen dan bila tak tahan, maka keluarlah senjata terbaik mereka iaitu menyerang peribadi penulis komen.


Saya dah kata dalam blog kita semua bukan siapa dan apa kita ini, dalam blog kita ialah apa yang kita tulis. Dan dalam blog kita tak perlu takut pada sesiapa pun, kita luahkan apa yang selama ini kita dibelenggu dari berkata-kata.

Tak ada salahnya kita nak memperkatakan tentang topik RAMD kerana kita masing2 ada pandangan. Kalau sesiapa rasa pandangan kita salah, maka mereka2 itu sepatutnya memberi komen balas. What's a big deal about RAMD that you all want to make it a taboo until it cannot be touched? Saya tetap rasa tak salah dengan apa yang saya telah katakan dan kamu pula kata saya tak betul, so teruskan dengan perbincangan, apa pasal pula kamu nak halang apa kita nak cakap? Kalau RAMD ni betul tak kan orang nak mengata? Suci sangat kah jeneral2 RAMD ni? Padahal memang betul yang rasuah kebanyakannya jeneral2 RAMD.

Ini bukan soal kita frust ke hampa ke dengan sesiapa, dan bukan soal kalah perang. Ini semua kerana adanya jeneral2 yang bangga menang perang makan rasuah tapi kalah perang kerana bergelar rasuah, jadi bila tak tahan dikomen melentinglah dia, sebab dulu mana ada siapa yang berani membuka mulut. Sekarang zaman IT, semua kita dah tak takut nak bersuara kecuali yang takut ialah jeneral2 rasuah.

Bila pasal berani bersuara kita dikata naik tocang, tapi kenapa yang melakukan rasuah semakin hari naik tocang tak dipersoalkan? Yang mereka2 ni tau ialah menangkap orang yang melapor rasuah, bukan orang yang melakukan rasuah, padahal mereka2 yang rasuah boleh berlindung disebalik undang2 dan kedudukan.

So Tangkas Perkasa, GO TO HELL WITH YOU, cakap tak serupa bikin suruh orang impose self moderation tapi bahasa kamu macam orang gila. Sorry lah kalau saya yang buat kamu jadi gila. Kamu nak kerjakan saya teruskanlah sebab saya tak penting dan saya akan terus komen, dimana dan bila2 masa saja.

jebat said...

Sdr FMZam ,Dato2 ,dan sdr2 semua,lets look back to our cadet days,yang excellent cadets kebanyakan masuk RAMD,yang relegated dan the everage cadets will go to other kor.Ada juga the excellent cadets masuk kor lain becouse we need them to lead their respective kor tak la sampai jadi PTD unless prove that they are capable,but sad to say most outstanding students attending career courses are mostly RAMD ,jadi wajib lah succession plan to be various commander are from RAMD.Jadi kor lain harus lah terima the facts unless the Planner change the strategy and post the excellent cadets to other kor,but we need the fighter to lead the Forces thus the best must still go to RAMD,RRD or special forces.Jangan lah pertikaikan kerana dah ada sistem merit to promote offrs sekarang ini.Be happy with what you are and contribute your best to the AF.RAMD forever................!sorry bro ,facts of life..

jebat said...

Sdr FMZam ,Dato2 ,dan sdr2 semua,lets look back to our cadet days,yang excellent cadets kebanyakan masuk RAMD,yang relegated dan the everage cadets will go to other kor.Ada juga the excellent cadets masuk kor lain becouse we need them to lead their respective kor tak la sampai jadi PTD unless prove that they are capable,but sad to say most outstanding students attending career courses are mostly RAMD ,jadi wajib lah succession plan to be various commander are from RAMD.Jadi kor lain harus lah terima the facts unless the Planner change the strategy and post the excellent cadets to other kor,but we need the fighter to lead the Forces thus the best must still go to RAMD,RRD or special forces.Jangan lah pertikaikan kerana dah ada sistem merit to promote offrs sekarang ini.Be happy with what you are and contribute your best to the AF.RAMD forever................!sorry bro ,facts of life..

komando said...

Best cadets and best students are all very subjective.

Come on folks don't you guys know it!

RAMD was formed BY WHO and for WHAT PURPOSE?!!!!!

IF ALL CAN UNDERSTAND THAT FIRST.. THEN THERE IS NO MORE DISCUSSION NECESSARY!

PULADA OT LATEDA IS A BREEDING GROUND FOR PINK PANTHERS!

IS THAT A SECRET?
EVERYONE KNOWS HIDDEN HANDS DICTATE WHO IS TO BE THE BEST STUDENT!

OR ALL REFUSE TO AGREE AND CAN'T REMEMBER...?

RAMD - WAS AND WILL ALWAYS BE DOMINANT IT IS POLITICAL AND IS THE ROYALS CONCERN THAT THIS STATUS IS KEPT....AND REMAINS SO!

RANGER OFFICERS ARE ALL THIRD CLASS INFANTRY WALLAS ...COMMANDOS EVEN LESSER YET THERE ARE INFANTRY ALL SAID...!

THE NEW ZEALAND ARMY HAS A ORDNANCE CORP OFFICER AS THEIR ARMY CHIEF...CAN WE BE LIKE THEM?

CHECK THE PREVIOUS ARMY CHIEF HOW MANY ARE EX RAMD WALLAS, THEY CHANGED CORP AND LATER BECAME PTD!
SO AREN'T THEY FROM RAMD ALSO....TRICKS OR WHAT?

WHO EVER SHOUTS OUT THERE THAT WE SHALL BASE OUR CHOICE ON MERITS..

NO RAMD WILL EVER MAKE IT...WHY.....THERE ARE NO NON -MUSLIMS OR NON MALAYS IN THE RAMD CORP!

JUST TRYING TO MAKE EVERYONE OUT THERE THINK SERIOUSLY JUST A BIT ONLY AND STOP ALL THE TALK COCKS STORIES!

CALL A SPADE A SPADE AND NOT OTHERWISE....THINK FIRST ALL DIE HARD RAMD OFFICERS OUT THERE LOOK AT YOURSELVES AND TELL US DO YOU DESERVE TO BE THERE?

TO COMMAND A BRIGADE OR A DIVISION OR THE ARMY CORP..WHAT MORE THE ARMY..

I CAN ONLY SAY THAT THERE ARE A VERY HANDFUL OF RELIABLE RAMD OFFICERS LEFT ....A VERY RARE BREED..IF THERE ARE GOOD BUT NOT CLEAN THERE IS NO POINT..ALSO THE SOLDIERS KNOW WHO YOU ARE... THEY ARE SMARTER THAN YOU THINK...THEY TALK AND THEY TELL STORIES ALSO....

CORRUPTION HAS KILLED THE ETHICS AND GOODNESS OF AN OFFICER!

WHAT A SHAME THE ARMY OF TODAY!

komando said...

The ARMY has already sold its soul to the devil -- JUST LIKE THEIR BIG UMNO BROTHERS!

ANY GENERAL WHO ASPIRES TO BE THE CHIEF OF ARMY MUST PLAY BALL WITH THE UMNO BIG BROTHERS OTHERWISE FORGET IT!

THEY SELECT ALL THOSE POTENTIAL YES MAN FOR THE TOP POST!

OTHERWISE THEY ARE ASKING FOR TROUBLE!

CAN ONE IMAGINE ALL THE GENERALS SAYING NO TO THE POLITICIANS WISHES AND FANCIES?

NO WAY HOSEY!

THEY WILL HAVE A COUP-D'TAT TO HANDLE...

AND ALL GENERALS MUST HAVE GOOD RECORDS UMNO STANDARD OF GOOD(NO NEED TO EXPLAIN) !

THE IRONY IS ONLY A FEW GENERALS AND A HANDFUL OF "BLINDED BY LOYALTY" SENIOR OFFICERS PLAY BALLS...THE REST ARE SLEEPING PARTNERS...REFUSE TO ROCK THE BOAT OR REPORT ANY WRONG DOING...TO ME IT MAKES THEM ALL ACCOMPLICE TO A CRIME AND CRIMINALS THEMSELVES!

ANYWAY, IF ALL THE GOOD SOLDIERS AND ALL THE GOOD OFFICERS REFUSE TO OBEY UNLAWFUL COMMAND AND UNLAWFUL ORDERS THESE SO CALLED CORRUPTED GENERALS & OFFICERS ALL AIN'T GOT NO NOTHING!

NO SOLDIERS NO ARMY NO POWER ABSOLUTELY NOTHING----- CHIEFS ONLY NO INDIANS TO FIGHT FOR THEM --HOPELESS GENERALS!

SEE THE PEOPLES POWER STILL RULES AND APPLICABLE....THE MAJORITY OF THE FORCE IS STILL CLEAN...WE CAN MAKE A REAL CHANGE TO RID OFF ALL THE BAD HATS...WE MUST TRY AND WE SHALL NOT GIVE UP...WE NEED TO EDUCATE THEM...THEY MUST FEAR ALLAH ...

ALL RAMD OFFICERS ARE PRESUMED MALAYS (SOMETHING WHICH I CAN ASSUME ONLY) YET TO BE ASCERTAINED AND CONFIRMED????

WITH THAT WE GOT TO MAKE UMNO FEAR ALLAH ALSO...THEY WOULD NOT CHANGE AS FAR AS THE PRESENT MOMENT IS CONCERN...OTHERWISE THEY WOULD HAVE LEFT THE PARTY....OR STOP BEING A POLITICIAN..!

"SO SEE HOW THE EVIL WORKS"
OR THE DEVIL WORKS MORE CORRECTLY"
SO WHO IS THE DEVIL NOW?
MAKE A GOOD WILD GUESS!

jebat said...

Sdr Komando,
For your info,from the rank of Major onwards the promotion are base on merits for all corps not RAMD only.I still feel all the TOP BRASS from RAMD are all qualified in term of academic and experience .For sure you did not perform well during cadet or as serving offr."CLEAN" is very subjective.........so my guess the DEVIL can be anybody!!!

jebat said...
This comment has been removed by the author.
ismeth said...

salam semua...

peg dari KOR selain RAMD tetap bagus..tetap berkebolehan...tetap cerdik..tetap setiakawan semasa kursus..tetapi yang teruk kena belasah dengan DS semasa present adalah PEGAWAI RAMD..INFANTRI..termasuk le RRD..tetapi paling teruk kena dengan DS..sy ulang lagi RAMD...daripada basic course such as PL Cmdr hinggalah G2..kamilah yang suffer lebih....zaman sekarang dah xde operasi bandit..so kursus dan akademik le yang menentukan status dan merit seorang pegawai tu..dan menjadi seorang peg RAMD adalah yang paling baik sekali...kalau bercakap pasal operasi yang ada sekarang..musuh halimunan dan yg teruk kena pun adalah RAMD..so..yang paling banyak pengalaman pada zaman sekarang ni RAMD lah..mungkin ...mungkin ada yang korup ...mungkin...tetapi lambat laun akan ada balasannya...integriti adalah segalanya....TAAT SETIA...

Ahmad said...

Asalamualaikum Dato-Dato dan Tuan-Tuan,
I feel that Dato Arshad boleh confirm how the infantry officers kena belasah while on course. Dato Arshad was a student there too...and the CI in PULADA....So why not Dato explain sikit pada mereka yang iri hati sangat dengan Pegawai RAMD and RRD....not to said that RAMD cannot be touch...as what Mr. FMZam mentioned.We are very open minded but....jangan la tuduh semua pegawai RAMD gila kuasa, pangkat dan korup.....not just because of one bad apple that you know off...you claim a basket of them. Pegawai dari Kor lain pun ada juga.....Kalau ada pegawai dari kor lain jadi PTD so be with it...nobody will question.. as we RAMD officers is always and will be always.. setia to who ever is our chief regardless of kor. Salam pada Dato dan keluarga.
SemutKecil

Pak Oncu said...

Tuan,,,, DUIT MONEY WANG GURUS DINAR DUIT MONEY WANG GURUS DINAR
DUIT MONEY WANG GURUS DINAR DUIT MONEY WANG GURUS DINAR
DUIT MONEY WANG GURUS DINAR DUIT MONEY WANG GURUS DINAR
DUIT MONEY WANG GURUS DINAR DUIT MONEY WANG GURUS DINAR
DUIT MONEY WANG GURUS DINAR DUIT MONEY WANG GURUS DINAR
DUIT MONEY WANG GURUS DINAR DUIT MONEY WANG GURUS DINAR
DUIT MONEY WANG GURUS DINAR DUIT MONEY WANG GURUS DINAR
DUIT MONEY WANG GURUS DINAR DUIT MONEY WANG GURUS DINAR

BERJUANG UNTUK:-DUIT MONEY WANG GURUS DINAR DUIT MONEY WANG GURUS DINAR

ismeth said...

salam semua..

pengalaman semasa kursus di pulada..sy teringat...seringkali teringat..semua peg inf terutamanya RAMD akan gelisah setiap kali nak present tewt atau apa saja presentation sebabnya ..nama RAMD akan naik dulu..dan disebabkan itu, preparation adalah di tahap maksima..untuk menjawab segala persoalan DS dan juga kemusykilan kawan2 yg dari kor lain untuk bekalan mereka selepas itu..dan itu ada peg RAMD yang kena belasah ..gila2..oleh DS tapi being as a DS ..they r professional enough to assess whether we r good enough or not..banyak antara peg RAMD yang kecundang..tetapi ramai lg yang berjaya..tetapi rakan2 dari kor sentiasa membantu ..dan sedia dibantu...penjelasan RAMD di beri layanan khas atas dasar RAMD tidaklah tetap..tetapi atas dasar kebolehan seseorang peg itu menyesuaikan dirinya dengan situasi semas...so..bagi FMzam yang begitu..begitu sakit hati dengan royal malay...sy pun pafam...mungkin dia sentiasa tewas dengan royal malay...untuk xpara87...jgn suka lempar fitnah...apabila nampak keranda diusung...barulah air mata bercucuran...TAAT SETIA..

Mokhtar Stork said...

salams....General, you got guts...reminds me of the movie "Inglorious Basterds". The Indonesians refer to it in a song as "Rejeki bukan Korupsi".

komando said...

Dear Jebat the word CLEAN is not subjective!
Unless you do not and cannot understand simple & plain English!
What we have NOW is good and clean officers being sidelined from all CORPS!
THE word you should remember is ACCEPTABILITY!
THAT HAS KILLED MANY A GOOD OFFICERS..THE GOOD ONES..

TELL ME I AM WRONG!

THE DIRTY WORD IS USED ALL THE TIME, DO YOU NOT AGREE?

IS NOT THAT A SUBJECTIVE WORD..HOW DO YOU MEASURE THAT!

JEBAT AND ISMETH, HOPE WE CAN HAVE COFFEE ONE FIND DAY!

Hansac said...

Malaysian Army has always been infantry-biased due to its tradition fighting the communist insurgency. But other than fighting a poorly-armed infantry units (the communist), what other achievement can the Malaysian Army boast of?

Come to think of it, all military/armies throughout the world started as infantries, but they evolved into a combined-arms fighting unit. After all, the objective is not glory but to subdue the enemy. Patton said it well, "No bastard ever won a war by dying for his country. He won it by making the other poor dumb bastard die for his country".

Hansac said...
This comment has been removed by the author.
komando said...

Fighting Generals - this is a real rare breed in this country!
Forget about going to a war zone, what more fighting in it!

All are PAPER TIGERS...Qualified only on paper...maybe tested to write a few papers(written by others BTW) and do some exercises (CPX or otherwise)

PHD's do not win battles and wars!

What is a master's or degree or diploma..JUST A PIECE OF PAPER ?
Just a piece of paper TO HANG ON THE WALL!
Commanding and Leading troops to the battle field needs a different breed of men...not paper tigers and pen pushers !

Organizing a seminar/event or a feast for the KING sure is not a yardstick to qualify them as superb leaders....and fighting fit generals!

THINKING AND ACTING FOR THE GOOD OF THE ORGANIZATION & FORCE AND ITS MEN IS THE FIRST !

SECONDLY...TELLING THE TRUTH ABOUT THE TRUE FACTS ABOUT THE WEAKNESS AND THE INSUFFICIENT FACED BY THE TROOPS IS ANOTHER..!

MOST IMPORTANTLY ..THE ABILITY TO STRATERGIZE AND PLAN FOR THE NATION IN ANY EVENTUALLY IS MOST IMPORTANT OF ALL !

ARE WE THERE YET....?
OTHERWISE AM SURE ALL IF NOT MOST ARE THERE TO MARK TIME... MAKE THE BEST AND ENJOY LIFE WHILST THEY ALL CAN.

TWO HOOTS AS TO WHAT WILL HAPPEN, AND PRAY HARD WAR DOES NOT BREAK OUT WHEN STILL IN OFFICE!

komando said...

Infantry is NOW the "last man" inside any battle...we are no longer fighting the CT's as rightfully pointed out by our friend HANSAC.

Lest we still think communists is STILL a threat in this country?

We are NOW fighting a modern and structured Forces...conventional ones!

Not bows and arrows anymore!

The battle field has change so is technology....no more fighting in side the DEEP jungles...!

So, the big infantry battalions as claimed to be leaders have lesser roles to play....not all finish yet but still required....

So the argument that Infantry takes the lead and takes charge :"HOLDS NO MORE WATER" !

"UNLESS WE HAVE DIFFERENT AGENDAS AND TOTALLY DIFFERENT IDEAS FOR THE FUTURE OF THIS NATION AND ITS DEFENCE FORCES"

THE ARGUMENT IS SIMPLE!

ARE THERE NO GOOD OFFICERS AND MEN UNLESS THEY ARE FROM THE RAMD?

WHY KEEP THEM IF THEY ARE ALL NO GOOD?

WHY USE THEM AS THINK TANK IF THEY ARE NO GOOD?

WHY ASK THEM TO BE DIRECTING STAFF /INSTRUCTORS AND TEACH THE NEWER GENERATIONS OF LEADERS?

BOGGLES MY MIND REALLY ?

MAYBE DATO' PAK CHAD SHOULD ORGANIZE A SEMINAR TO HAVE A REAL DISCOURSE AND SEEK THE HONEST VIEWS OF ALL PREVIOUS GENERALS AND MAYBE SOME SERVING ONES TOO!

NOT TO DO ANY SHAME OR DAMAGE OR BELITTLE THE EXISTING SYSTEM... BUT GET THE RIGHT MAN FOR THE RIGHT JOB AT THE RIGHT PLACE!

WE CAN'T AFFORD TO GAMBLE THE SAFETY AND SECURITY PLUS SOVEREIGNITY OF OUR HOMELAND!

OTHERWISE WE SHALL ALL LOOSE OUR BELOVED COUNTRY AND BECOME PENDATANGS...OR WORST REFUGEES IN OUR OWN LAND!

DREAD THAT THE DAY WILL COME.....SIGH!!!!

Hansac said...

To all.

The early days of Internet/Bitnet, people like FMZam were called "trolls". Best treatment for trolls is to ignore them.

FMZam said...

And Hansac, what made you think people will not ignore you? And tell me since when you come to blog to expect praises? You want cheers go talk to yourself in front of a mirror lah! Ignore me as you wish for I don't wait for anything from anyone in blogging to keep writing because I don't write about any people but the corrupt generals and they cannot just ignore me. If you are not one of their cronies then you can ignore me.

cyclops said...

Sit down and think again bros..whoever said that if the PAT (CDF) post is being given to other services (than the army)is not good? Lok at MAF itself. Where are we right now? Look at our main policy (national policy) which states that we are only defending our country, within the EEZ and the equipments and hardwares are only capable to meet the said policy? So when we are at war, does the infantrymen go to the enemy's nation to fight or stay inside to defend? Who now fight the enemy at within the EEZ area? It's the Navy and the Airforce people first!!!We meet them first not you army wallas. You are going to be the last fighters. If needed so. While fighting among yourselves, just let us be the CDF or even the COA!

Ahmad said...

To Cyclops,
With the capabilities that navy and RMAF had at the moment, i dont think there will much fight at our EEZ...U will still need the infantry wallas to be drop there... to do the man job....sorry bro
Semut Kecil

Capt's Longhouse said...
This comment has been removed by the author.
cyclops said...

To semut kecil, u want us to drop the army walls at the EEZ? Doing what? The only strategic weapon u have is sadly said the MRLS. Even that ones u considered strategic...that's why the govt now have to consider to equip the airforce more. we are maritime nation. Just like spore, the airforce is the main thrust of their forces. They are living in the present time why don't u?

Jebat2 said...

Dear Capt's Longhouse,
Good Values to be COA.......
1.Good Ground Trg
2.Do well in career cources
3.Hold GAQ appt
4Acceptabilty upward and downward
5.Walk the ground more then in office,walk the golf course ground not consider...!!!
6.Good posture and smart...BMI
7.NO Cronies
8.Do not easily bought by contractors i.e "No Corruption"
9.Hands on
10.Able to lead and respected by Politician and MAF pers...Man with "Principal"
Plse comments...TQ

Jebat2 said...
This comment has been removed by the author.
cyclops said...

Since there are a lot of fights among the army people, and after considering all the arguments, accusations and counter-accusations, make the navy and the airforce a more formidable force. We are the ones to stop the enemy well beyond our lands. Like I said earlier, u guys are only good to defend the land if we fail. Meanwhile, continue arguing.

FMZam said...

OK guys while MAT is in session at this hour, lets go on talking but why are we arguing who's the best warfighters among the Air Force, Navy and Army when each has it's own roles to perform. We can argue forever on who's the best, but my argument is always that our Army has the most corrupt generals and if Cyclop said the Air Force and the Navy are mightier and better than the Army, I agree with him because our Army is so corrupt it can never get better.

It is just too bad when almost all generals (Chief of Army) were and are RAMD so it is just too bad when I made RAMD a bad reference. It is just too bad that I said the dominance of RAMD had painted itself with stories of corruption and that is thye truth. It is a fact but then like we said TRUTH IS A BITTER PILL TO SWALLOW. Too bad when the RAMD wallahs got emotional in this discussion.

No amount of defence from RAMD wallahs can clear the air of corrupt aura in the leadership of the army because all they did were to defence their corrupt generals just because they were RAMD.

We all know that the infantry is the king of battle but the infantry alone no matter how good and best it is, it can never win a war on its own if the supporting elements are in bad shape.

We are not against the infantry, we are against the corrupt generals and the generals happened to be RAMD.

Why is it the dominance of RAMD made most of the generals so corrupt isn't it because they are of the same flock? If you said RAMD officers are good material for general, are they good even when they are corrupt?

Is Mael Polin good, Is Raja Affandy good, is Masrani good? All we see is that even when they are not good, they'll be sent for good courses oversea, like Tangkas Perkasa who will be sent to National Defence College in Bangladesh in very near future.

Can anyone tell me what is good with these 3 generals?

pendita said...

Pada pengamatan saya, isu yang diketengahkan disini adalah rasuah.Begitu juga pertikaian mengenai dominan perjawatan PTD dari kalangan pegawai kor RAMD (sekarang) atau sistem perlantikan yang dilihat tidak telus bukannya menjadi penentu kepada gekala rasuah!.
Apapun, biarlah kita berpijak ke alam nyata, janganlah jadi macam anjing menyalak bukit atau sekadar mengeluarkan komen untuk menjadikan sasaran kecaman.
Isu yang diutarakan dato' sekadar saranan, jadi kita perlu amati dan kemudiannya bentangkanlah komen secara berhemah dan bersifat konstruktif. Kalau pun kalangan pegawai lain dari RAMD dilantik menjadi PTD kelak, adakah kalangan kita dapat menjanjikan gejala rasuah tidak berlaku?.
Saya cukup memahami, semua mempunyai hak untuk menyuarakan pandangan/komen, namun biarlah pandangan/komen tersebut bernas, bijaksana dan secara beradapan bukannya berbaur emosi dan kecetekan ilmu. Tidak perlu `melalak' sehingga maruah dan keperibadian dipersoalkan.

Jebat2 said...

Sdr FMZam,
Why are you so angry with Mael Polin and Raja Affandy?Plse explain further.......

ismeth said...

saudara fmzam..

sy kesian kan kamu...terlalu pesimistik..banyak fitnah dan adu domba yang kamu suburkan...jgn sampai amal ibadat kamu menjadi galang ganti atas dosa-dosa fitnah kamu ini..hati kamu penuh dengan kebencian...terhadap semua perkara..kesiannya...

FMZam said...

ismeth,

orang pengecut macam kamu ni tak payah nak kesian kat orang lain lah, kesian kat diri kamu tu dulu cukuplah. Saya lagi kesian kat kamu yang optimistik untuk hidup sebagai askar dibawah pimpinan jeneral2 rasuah kalau itu kamu panggil optimistik. kamu nasib baiklah saya belum nak tembak kamu habis2an dalam blog ni sebab kamu bukan objektif saya, jadi buatlah sampai kamu jadi sasaran ye!

komando said...

TO ALL BLOGGERS !

HA ha finally somebody comes out with the magic word we are a MARITIME NATION !

WE NEED A MORE EFFECTIVE AND EFFICIENT RMN...ARE WE THERE YET?
HAVING TWO SUBS IS NOTHING!
OBVIOUSLY BURNING SHIPS ARE NOT A RIGHT WAY TO MOVE AHEAD !

FOR ALL THESE DONKEY YEARS THE INFANTRY WERE THE KING AND QUEENS FIGHTING C.P. AND THE CPM!

SO THEY GOT THE LIMELIGHT NATURALLY.

THE POOR RMAF WHO SUPPORTED ALL THOSE OPERATIONS DAY AND NIGHT WERE NEVER MADE A HERO OR HEROES!

GO READ ABOUT EX-NURI-PILOT STORIES...

THERE WERE PLENTIFUL GOOD RMAF OFFICERS AND MEN WHO SACRIFICED THEIR LIVES FIGHTING ALONGSIDE THE ARMY WALLAHS TOO!

THEY NEVER WERE RECOGNIZED ! THE YOUNGER GENERATIONS OF THE ARMY WALLAHS, WORST STILL THEY KNOW NUTS ABOUT THIS SKY HEROES!
COMING INTO HOT LP's TO DO RESUP, MEDEVAC, CASEVAC AND CHANGE OVERS!

AND THE POOR FELLOWS GOT TO WAIT TILL MORE NURI's CRASH & MORE PILOTS AND CREW DIES BEFORE ANY NEW HELIS ARE IN SIGHT!

SO LET THE NEW ARMY WALLAHS KNOW WHO THE OTHER SERVICES ARE...RMN & RMAF..

IF THEY STILL WANT TO LEAD (RAMD - ARMY) CHANGE THE ATTITUDE FROM ASKAR MELAYU YANG SELALU FIKIR PASAL DIA TUAN DAN ORANG LAIN HAMBA ABDI DIA..TOLONG LAH TUKAR PERANGAI !

RIGHTFULLY SAID, THE FIRST BATTLE IS ALWAYS THE RMAF...FOLLOWED BY THE RMN....THE ARMY FELLOWS WILL WAIT AT THE START LINE ONLY, IF THERE IS ONE!

ARE WE NOW PLANNING TO INVADE ANOTHER COUNTRY ANY TIME SOON...FOR THE ARMY TO TAKE THE LEAD?

CAN THE ARMY CHARGE INTO A NATION & ATTACK IT WITHOUT NAVAL AND AIR SUPPORT?

WHAT BATTLE FIELD TACTICS ARE WE TALKING ABOUT?

I NEED TO BE ENLIGHTEN FURTHER OR THE MAF HAS CHANGE ITS STRATEGY ?

THE MAF TODAY DESPERATELY NEEDS CLEAN, CLEAR HEADED & GOOD LEADERS.

NOT THOSE WHO THINK THEY ARE SMART, THOSE WHO THINK THE MAF OWES THEM THE RANK, NOT THOSE BLOODY CORRUPTED MORONS! NO NO NO.

AND MOST OF ALL NOT THOSE WHO FIGHT AMONGST THEMSELVES TO GET THE RANK THAT THEY CRAVED & DEMAND FOR!

WE NEED TO HAVE RIGHTFUL THINKING AND GOOD HEADS AS MILITARY LEADERS/COMMANDERS!

NOT SELF CENTERED MONSTERS!
"BE PREPARED FOR DISASTER"

"The minute you mixed with ministers, politicians and play their game it is game over for any a good officer!"

You have sold your soul to the devils!

ARE WE NOW FIGHTING THE ENEMY OR FIGHTING THEMSELVES/OURSELVES
...ALL CLEVER SERVING GENERALS IN THE MAF PLEASE ANSWER ME?

Tangkas Perkasa said...

Cyclops

By saying the Air Force or the Navy people will fight the enemy first, implies you got the impression that future battle will be linear. Dont you realise that technology has changed the nature of future battlefield to be non linear, non contiguous? So your statement that the Army is going to be the last fighters demonstrates your weak understanding of the changing nature of warfare and also the Army warfighting doctrine. Why must the Army be sent to EEZ when the Army is capable of engaging the enemy center of gravity even deep in the enemy’s territory and / or disrupt the enemy’s will to fight, directly or indirectly? Dont you realise that the Army is capable of fixing the enemy before you can strike them effectively? Or the Army is capable of shaping the battlefield enviroment, prior to any decisive operation by the Airforce or the Navy? Furthermore, the Army is capable of conducting asymmetric operations – fighting in a high tempo operation - dont you think that it is a combat multiplier? Talk about jointness OK!! Whenever you are not the subject matter expert, please do not make any silly comments. Sorry for I have to say this.

Komando – I think I know you personally! We climbed Gunung Panti together. We pick you up from Kajang, proceed to PULADA, we stopped half way just to perform sholat. You were very positive and optimistic then ... I hope we can have satay kajang, one day.

Salam 1Malaysia

Tangkas Perkasa said...

Kepada Semua,

FMZam menabur fitnah. Orang yang kena fitnah tergolong dalam orang teraniaya. Dan orang yang teraniaya, doanya adalah makbul. Ada dua opsyen sahaja doa untuk orang yang menabur fitnah. Opsyen mana dia dapat? Bergantung pada dia sendiri sebab dia mempunyai pilihan.

Saranan Pendita amat wajar. Malangnya FMZam ni tidak berhujah secara ilmiah. Apa yang diluahkan berdasarkan emosi yang sempit dan terpesong. So bagaimana kita nak beri komen secara konstruktif? Trend yang digunapakai – objektif menghalalkan cara tanpa memikir kesan dalam aspek makro dan mikro.

Cuba baca beberapa komen yang secara relatifnya agak konstruktif sebelum ini. Apabila komen tersebut dianggap tidak sehaluan dengan kehendak FMZam – bagaimana respon dia? Adakah komen balas dia berdasarkan analisis secara ilmiah, konstruktif? Sdra Ismeth cuba beri nasihat, dituduhnya pengecut. Ramai sungguh orang tak betul – dia saja yang betul. Orang lain haprak moron dan dia bijak pandai konon. Orang lain korup dan dia tak korup. Bagi saya dia adalah FAILED CORRUPTOR. Dia tak berani teruskan kes dia di mahkamah sebenarnya. Dia takut berhadapan dengan orang seperti saya – sebab dia pasti akan ditogelkan macam ayam togel kena salai kepanasan.

Maaf Pendita, adakah masih wajar kita berhujah secara budiman dengan FMZam ni?

Salam Aidil Adha
Salam 1Malaysia.

ismeth said...

fMZzm..

laporkan segera semua maklumat yg kamu ada kpd SPRM....supaya nama baik RAMD terpelihara...

ismeth said...

FMZam..

kan sy dah kata...hati kamu penuh dengan kebencian...tak dapat menilai baik dan buruk dengan jelas..memang betul rasuah tu buruk ..sesiapa pun tak nafikan..sy cabar kamu untuk lapor apa yang kamu tahu dan mungkin tahu kepada SPRM...sy nak tengok dan baca dlm paper kamu pergi balai polis dan buat laporan polis..dan copy n paste laporan kamu dlm blog ni...nak tengok kamu handal ?...berani...?..sebabnya...apa pun yg org lain kata..kamu tidak cuba untuk memahami..dan makin menhentam semula nampaknya...hmmm....kesian..kesian...kesian...SY CABAR KAMU BUAT LAPORAN...BIAR SEMUA YANG KORUP DI ADILI...dan adakah saudara FMZam bearni melapor?....kesiannnnn....

Hansac said...

I would like to remind people to ignore FMZam. You play with a pig, you get dirty, the pig will be happy.

Jebat2 said...

Sdr semua,
Agreed we should ignore FMZam....cakap saja tapi tak berani ....Selamat Aidil Adha

FMZam said...

Jangan ingat saya takut nak berdepan dengan kamu di mahkamah, kamu tunggulah sebab saya pasti akan lakukan bila masanya tiba tapi kalau kamu tak sabar menunggu, kenapa kamu tak berani bawa saya ke mahkamah atas tuduhan fitnah? Kata kamu seorang yang tinggi ilmiahnya, so apa yang susah sangat, samanlah, lagipun kamu tentu ada banyak wang dan kontraktor2 yang boleh sponsor perbelanjaan mahkamah nanti. Atau kamu nak tunggu lepas tamat NDC kamu di Bangladesh nanti kut? Tak apalah tunggulah lepas kamu dapat ijazah NDC cuma saya takut mungkin dalam waktu kamu sedang belajar mungkin ada sapina untuk kamu datang ke mahkamah, Insyaallah!

Kamu ni nama aja jeneral tapi bodoh, nak berdebat dalam blog mesti ada ilmu ilmiah ke? Apa kamu ni ilmiah tinggi sangat ke? Setinggi mana ilmiah kamu pun kalau dengan saya ni kamu jadi jeneral hilang punca buat apa? Ilmiah tapi rasuah!

So sekarang ni kamu bawa masuk ramai penyokong2 untuk attack saya? Saya sikit pun tak takut, malah itu tak akan buat saya berhenti dari menyelar nama Mael Polin, Raja Affandy, Masrani (kamulah) rasuah sampai bila2 pun saya tetap berani dan tak akan berhenti. Kamu ada Ismeth yang kata pada Komando dia bukan Kol Ismeth, memang dia bukan Kol ismeth sebab dia ialah seorang jeneral juga dari Rejimen Para. Baguslah sudah ada 2 jeneral yang masuk blog ni yang pasti Tuhan dah terbalikkan kata2 kamu bila kamu kata kami yang melaungkan penentangan keatas rasuah sebagai anjing menyalak bukit, sekarang kamu jeneral2 rasuah pun jadi anjing yang membalas dengan salakan, marah pada salakan kami...Tuhan tu adil.

Saya dah kata dalam blog tak takut siapa pun jadi jangan lah fikir kamu jeneral2 yang ada kuasa boleh takutkan kami. No way! Walau kamu ada si Hansac nak jadi tukang maki hamun kamu saya peduli apa? dia boleh kata saya pig, saya kata dia BABI BESAR! Kamu semua tak boleh stop saya nak cakap apa pun, walau kalau dalam blog ni semua orang mengata saya, saya tetap tak akan stop. Saya akan sebut nama2 3 orang jeneral ni bila2 ada perkara yang berkaitan tentang rasuah dala Tentera Darat. Tiga orang jeneral itu ialah Mael Polin, Raja Affandy dan Masrani.

Saya bukan minta orang percaya pada saya, saya cuma tunjukkan pada orang yang saya berani sebut nama2 itu 'in the open'. Kenapa saya terus berani sebut nama2 itu, kalau kamu kata saya tabur fitnah, bertindaklah keatas saya. Tak kan lah saya berani menabur fitnah kalau saya tak putus2 nama2 itu lagipun saya hanya sebut 3 nama itu sahaja, tidak nama2 jeneral lain.

Kamu nak kata saya fitnah itu kamu, dan kamu bukan nabi dan bukan Allah. Kamu berdoalah pada Allah untuk melindungi perbuatan jahat kamu dan saya berdoa pada Allah untuk menguatkan semangat saya untuk menentang kamu dan jeneral2 rasuah itu. Fikirlah kamu bertiga jeneral2 yang power dan ada banyak wang dan sponsor, sedangkan saya ni macai saja. Jadi kenapa takut dengan saya? Gunakanlah kehebatan kamu itu keatas saya, after all we are both soldiers. Kamu tak malu ke jadi jeneral yang takut pada seorang askar cabuk ni?

Hansac said...

Tak beradab sungguh. Lupa agaknya (sebab dah bodoh sombong sangat) yang blog ini kepunyaan orang lain. Nak berkokok sangat bukak gelanggang sendiri lah. Malu lah dengan tuan punya rumah.

FMZam said...

Kamulah Hansac nak mula sangat panggil orang pig beradab sangat ke? Apa kamu punya blog orang tak masuk tak laku ke? Kamu ni anak Mael Polin ke? Ingat diri kamu dulu, kalau kamu boleh maki orang kamu jangan ingat orang tak berani maki kamu. Sekarang baru kamu tau ye? Maki lah lagi kalau kamu memang jenis tu?

FMZam said...

Hansac,

Ingat kamu tu blogger dan ada blog aku sikit tak respek blogger macam kamu ni kalau dalam blog sendiri bukan main cakap pijak semut pun tak mati tapi kat blog orang lain kamu buka belang jahat yang ada dalam diri kamu dan kamu tunjukkan peribadi busuk kamu, apa jenis blogger kamu ni? Kalau kamu nak main maki hamun dalam blog ni OK kita boleh dudk depan computer dan lawan maki hamun, nak? Jangan jadikan blog kamu sebagai topeng peribadi tapi di blog orang lain kamu jadi setan. Nak aku masuk blog kamu pun boleh lagi bebas boleh maki hamun tak payah cerita perkara lain, itupun kalau kamu berani luluskan aku punya maki, biar pembaca kamu syok belajar maki aku, dan anak2 kamu boleh baca camna bapak dia terer dengan maki hamun orang.

ismeth said...

FMZam..

tak buat report kepada polis atau SPRM lg ke?...sy tunggu report kamu ni...tak sabar nak baca...dan tahu...iayalah...sy pun nak tahu juga apa apakah bukti2 kamu tu...terhadap 3 genneral tu...sebab..kalau berterusan mcm ni tiada laporan orang akan ingat kamu ni yang jenis suka memfitnah orang...sebab garang sangat dengarnya...mana report kamu ni...tak sabar tunggu ni...atau kamu sendiri yang takutt...kesiannn pd kamu....

FMZam said...

Itulah masalahnya kamu ni Ismeth, kamu masuk menyerbu dalam blog ni tau2 nak hentam saya, cerita tentang lapor pada BPR dah lama dah saya dok bagitau dalam blog ni dulu lagi. Bila saya kata kamu tak baca kamu marah, kang bila saya kata apa kamu nanti melenting. Saya pun dah tulis kalau kamu nak sangat tengok report yang tebal tu bagitau kat mana dan bila, tapi kamu tak jawab pun? Itu pasal saya anggap kamu ni memang tujuan nak attack saya padahal saya ni berani lapor pasal Mael Polin bukan saja pada BPR, malah dah j8umpa KSU Mindef, KSP kementerian kewangan, hingga kepada KSN tapi sampai sekarang tak dijawab walau saya buat dengan surat rasmi.

Kalau dah dengan dia orang semua tak ada jawapan maka kamu fikirlah kamu boleh buat apa dengan laporan tu. Setakat nak baca aja dan lepas tu tak ada apa2, buat apa bagi kat kamu?

So kalau kamu cuma nak perkecilkan usaha saya melapor dengan berani secara rasmi hanya untuk menjatuhkan semangat saya terus melawan, itu tak akan berhasil Ismeth. Saya tak akan berganjak dari menentang jeneral2 tersebut walau siapa pun kamu.

Kamu fikirlah kalau saya ni memfitnah kenapa KSU, KSP, KSN tak ambil tindakan keatas saya. Jadi apa maknanya saya sebagai rakyat buat laporan rasmi tentang rasuah tapi mereka mendiamkan diri.

Saya tak mau cakap kotor dengan kamu tapi kalau kamu mulakan, saya tak akan biarkan kamu. Saya cakap keras tapi orang nak maki hamun saya kenapa? Hina kah orang buat laporan rasuah ni pada kamu Ismeth?

Saya tak ada apa nak takut lagi sebab saya tau saya buat perkara yang betul dengan melapor rasuah. Ada siapa2 yang berani nak sebut nama2 jeneral macam saya buat ni kalau cuma nak memfitnah?

Jangan fikir saya akan berhenti hanya kerana orang maki hamun saya, tak ada siapa yang boleh buat saya berhenti selagi kes ini tak diambil tindakan.

So kaqlau kamu tak faham tentang perkara ni itu kerana kamu tak mau baca. Dan memang kamu tak baca pun kerana niat kamu nak jatuhkan saya. Bodohlah kamu kalau ingat dalam blog hentam saya boleh buat saya berhenti dari menulis. Orang tak tahan dengan saya memang akan maki hamun tapi dia lupa saya pun boleh maki hamun. Saya kena maki tak jadi apa tapi jeneral2 yang masuk blog kena maki baru padan muka bila ego diaorang kena hentam.

Berani kerana benar!

cyclops said...

Quote:...So your statement that the Army is going to be the last fighters demonstrates your weak understanding of the changing nature of warfare and also the Army warfighting doctrine. Why must the Army be sent to EEZ when the Army is capable of engaging the enemy center of gravity even deep in the enemy’s territory and / or disrupt the enemy’s will to fight, directly or indirectly? Dont you realise that the Army is capable of fixing the enemy before you can strike them effectively? Or the Army is capable of shaping the battlefield enviroment, prior to any decisive operation by the Airforce or the Navy? :Unquote

My God, I have been working with so many of you at so many exercises and so many seminars. What capability are u talking about as quoted above Tangkas Perkasa? Army warfighting doctrine? Engaging the enemy center of gravity even deep in the enemy’s territory? The Army is capable of fixing the enemy before you can strike them effectively? That the Army is capable of shaping the battlefield enviroment, prior to any decisive operation by the Airforce or the Navy? Are u been reading too many books or just imagining that u have these all? Please...get ur doctrine properly written. Get ur lanunbook properly written. Get ur S***land properly written. Where's ur FIBUA or OBUA training? How many Para Brigade u are talking about? How many special forces regiments u r talking about? Those capability requires a lot bro, alot!! Right now you only have these corrupt Generals and corrupt understanding about things within your own household. I support those people when they say they need a more 'technical' person to be the Boss. The prob is infantrymen like u all are still fighting in the jungle on almost every exercises. Even ur BMAs and DMAs are inside there! Don't u see lands having been cleared in Malaysia? We are turning these places into urban areas? What doctrine u are refering to? Yeah. Maybe I'm ignorant and don't know the so high level warfighting environment u r refering to..because they are non-existent in the MAF!

cyclops said...

Eventhough I feel sorry for us by having this kind of blog here but I think there are lots of things being surfaced..at least about why the MAF is still like this. Succession plan. It is being done by people who are so much trapped in the 'Taat Setia' motto. They will never question this thing because..they are being taat setia. To who? To the nation? Or to the Generals or to their own Corp? And maybe when the time come for the succession, they will be there too. That's why! Welldone Commando, well done FMZam. Maybe those people are only good in TEWT. Because if it is with troops, they'll get shot by their own troop first..sorry to say this. People nowadays don't subscibe to the 'old school' thinking anymore. Too much old school thinking. Right from a second leftenant, they are being pushed like slave. Live and behave like slave. When they become seniors, they suddenly become kings. And start to do things in order to be the top. Like some soldiers said, in other corp, they will pull the other guys sling in order to go up, but in RAMD he will step on the helmet of the other guy to go up! U know why I suddenly saying all these things? ..wait till the next postings.

ismeth said...

FMZam...

nampaknya kamu dah report kepada banyak pihak..welldone...cuma tolong lapor kepada SPRM je...mungkin kamu lapor kpd pihak yg salah...sy tak nak le sebab dua tiga kerat yang bermasalah habis semua terpalit...alih-alih RAMD yang kena kutuk...may god bless u and us..not them.....TAAT SETIA...

Tangkas Perkasa said...

Sdra FMZam,

Saya fikir komputer je ada masalah virus, rupanya otak manusia bernama FMZam pun corrupted juga. La ni nampaknya dah kategori TEB. So confirmlah agaknya awak ni sememangnya spesis troll.

Troll mana takut menerima balasan Allah SWT dengan menabur fitnah. Dah itu pilihan dia, nak buat macam mana kan!! Berani buat berani tanggung le. Allah SWT maha kaya. ‘... perkara-perkara yang benar itu tetap benar .... sesuatu yang salah dan palsu itu tetap salah ...’

Pendita, sekali lagi saya mohon maaf.


Salam 1Malaysia

Tangkas Perkasa said...

Kepada semua,

Bukan sebarangan orang FMZam ni. Paper yang dibincangkan dalam MAT pun boleh tahu. Dalam tender pun macam itu juga. Banyak perkara sulit dia tahu. Hebat sungguh kan!! Tak terfikir ke bagaimana dia ada kelebihan itu? Tak semua orang ada kebolehan tu. Dia ni hebat. Begitu hebat dia sehingga tak dapat dia terima hakikat bahawa dia boleh tewas dalam tender wargame. Dah disokong masuk final, kalah dalam final, penyokong pulak dipersalahkan. Angkuh sungguh manusia ni. Dia boleh kelabukan orang-orang macam cyclops, tetapi tidak kepada JPTT.

Kes dia sebenarnya dah dilapurkan. Tindakan telah diambil tetapi tidak boleh diteruskan kerana sudah terbukti tuduhannya tidak berasas. Penipu dan Putar Belit. Inilah contoh sikap – aku tak dapat maka dia pun tak dapat. Ini bukan ciri RAMD atau Melayu, tetapi orang-orang bermasalah hati, macam FMZam lah.

Mengapa agaknya dia kata begini ‘lagipun kamu tentu ada banyak wang dan kontraktor2 yang boleh sponsor perbelanjaan mahkamah nanti’ dan ‘ jeneral2 yang power dan ada banyak wang dan sponsor’. Sebab dia bercakap menerusi pengalaman lah tu. Jadi tak salah lah saya anggap kamu sebagai FAILED CORRUPTOR. Dia ingat saya ni baru semalam ke buat penilaian sistem? Kontraktor macam kamulah yang sebenarnya merosakkan dan meruntuhkan institusi TD. Bilalah kamu nak sedar dan insaf ni.

Salam 1Malaysia

Tangkas Perkasa said...

Sdra FMZam,

Hansac tu bagi perumpamaan aje, bukannya dia kata kamu ni babi. Macam mana pulak kamu boleh terasa yang kamu ni babi. Agak nya makan cili kot! Yang pelik, kamu tuduh dia BABI BESAR pulak – ini first class mentality ke corrupted mentality? Bagaimana pulak orang cakap macam ni ‘kamu bukan nabi dan bukan Allah’. MashaAllah.

Salam 1Malaysia

Tangkas Perkasa said...

Cyclops

Have you ever involve in any exercises together with me? Yes? No? Which seminars were you talking about – SMR Seminar?

What do you mean by saying that ‘Those capability requires a lot bro, alot!!’? Are you still believe that numerical superiority will win wars?

Nowadays, anything that can be detected can be engaged. You agree with me? The best means to remain survive in the battlefield is to avoid detection by enemy sensors – avoid vertical and horizontal LOS. Is that a problem for DMAs and BMAs in the jungle?

You are the one who is still subscribe to the old school thinking. My advise to you dont talk bulshit. I have no intention to argue with you on doctrine or training here. Seminar? TEWT? Fd Exercise? No problem.

Salam 1Malaysia

FMZam said...

helo jawa masrani,

memang kau ni lah seorang jeneral paling bodoh dalam ATM dan kau lah ketua tim penilai yang paling rasuah otaknya. Kau kata laporan aku tu tak berasas, tapi kenapa tender yang dah di beri LOI kepada penender yang kau menangkan tidak diteruskan sebaliknya dibatalkan selepas aku buat laporan? kenapa tak teruskan? teruskanlah kenapa takut? jeneral bodoh mana yang menulis macam ni punya cara tapi bukan main lagi kata kau tu berilmiah tinggi?

Dulu kau kata aku ni macai mangkuk hayun tapi sekarang kata aku terer pulak, kalau tak bukan main lagi kau mendabik dada kata kau jeneral yang berkelayakan tinggi dan sibuk mencanang FMZam ni siapa nak mengata pasal kau, apa dah kena kau ni cakap putar alam macam jawa demam ni?

Dan yang nak kata aku ni bercakap melalui pengalaman dengan sponsor dan kontraktor padahal aku ni bisnes pun tak ada, golf pun tak main, kerja makan gaji tu lah pertama kali nak buat kontrak dengan Mindef kena sabotaj dengan kau dan Mael Polin. Kau tu mari tengok apa yang aku ada kalau nak banding pengalaman kau yang luas dengan kontrak dan kontraktor Mindef yang telah menjadikan kau kaya raya rumah besar duit banyak yang tapi semua haram.

Kau punya hati terbakar sebab kau tak berjaya buat orang ikut cakap kau dalam blog ni. Dulu masa mula masuk blog kau membangga diri kata siapa FMZam ni dan kau kata tengoklah kelayakan kau yang tinggi melambung kalau nak dibandingkan dengan FMZam supaya orang janagn percaya aku. Kau kata aku macam2 dengan bahasa kau. Lepas tu kau kata aku sahaja yang anggap cakap orang lain tak lebih bijak padahal kau tu yang angkuh dengan mengata aku ni tak berilmiah. Sekarang kau tu yang kata pulak aku ni terer. Ular pun tak macam kau lah jawa.

So kau nak apikan lagi si Hansac suruh ikut kau dan kau marah cyclops sokong aku dan komando dan istmeth dah bersikap rasional pun kau marah jugak. Hati kau lah yang busuk dan kau lah yang patut insaf sebab aku nak insaf apa kalau aku cuma mendedahkan rasuah dan laporan dah berjalan.

Kau ni sebenarnya tak layak jadi jeneral RAMD, tak layak jadi jeneral pun sebab kau memang bukan Melayu, kau jawa dan kalau kat jawa, orang jawa pun tak ngaku kau ni jawa.

FMZam said...

Minta maaf kepada semua sahabat2 saya, tuan2, dato'2, jeneral2, askar2 dan semua orang2 Jawa dan sedara mara saya yang Jawa, saya tidak bermaksud mengata orang Jawa, saya cuma maksudkan JAWA SEKOR si Masrani ni sahaja yang memang jawa tak guna. Sekian mohon maaf ikhlas dari saya.

FMZam said...

sudahlah masrani,

kalau setakat kursus young officer kat kota belud dan jadi jeneral pun dok kat alat bagi adjust dengan kontraktor2 buat rasuah bagi bos engkau dan engkau, nak bercakap pasal perang, piiraaah! Ingat cyclops tu buta ke, kita orang nak cakap pasal future warfare tengok dalam astro tu pun dah cukup boleh banding dan tertanya2 macam mana Tentera Darat Malaysia yang ada jeneraL rasuah macam kau ni bila nak dapat jadi macam tu entahlah.

ORBAT LANUN dan ORBAT TD hanya boleh diadjust sana adjust sini untuk wargame bolehlah. Itupun nak beli sistem wargame pun menipu.

Cyclops, kamu bagi tu memang tepat sebab Masrani ni dia bukan jeneral pandai mana pun. Dia cuma pandai menipu tentera dan rakyat Malaysia. SYABAS Cyclops kerana berani mengeluarkan pendapat kepada seorang jeneral yang paling ilmiah.

FMZam said...

Cyclops,

Kamu tengoklah si Masrani ni kata dia orang yang tinggi ilmiah tapi tengok ni bahasa dia:

" Have you ever involve* in any exercises* together with me?"

Kalau aku ni yang tak ilmiah cakap macam tu tak apa lah....ha..ha..ha..

FMZam said...

Dan Masrani, tak payahlah kau nak bercakap macam lebai pulak sebut nama Allah konon kalau kau tu makan rasuah sebab kalau kau tu beriman kenapa nak marah aku kata kau bukan nabi dan kau bukan Allah padahal memang betul kau tu bukan nabi dan bukan Allah, jadi apa salah ke aku kata macam tu?

Duit rasuah kau dah menimbun sampai kau jadi buta dan otak kau jadi beku tak boleh terima orang kata camtu, patutlah kau ni dilaknat Allah dunia akhirat.

FMZam said...

Masrani,

Kalau betul kau nak jadi lebai aku cabar kau bersumpah dengan qur'an atas semua tuduhan aku keatas kau dan Mael Polin macam dala laporan aku tu nak?

FMZam said...

Masrani,

Kau punya riak kau kata, "Dia ingat saya ni baru semalam ke buat penilaian sistem?". Pada aku kalau selama seribu kali kau telah buat penilaian, aku cuma perlu buktikan sekali saja yang penilaian kau tu berdasarkan pemikiran ketua penilai yang rasuah, dan aku bukan sebarang kata yang kau ni ketua tim penilai yang rasuah sebab aku boleh buktikan kata2 aku tu, sebab Mael Polin sendiri mengaku sistem yang kau luluskan itu adalah satu kesilapan. Cukup itu saja aku cakap pasal penilaian kau, takut nanti kau tak jadi bersumpah qur'an pulak.

FMZam said...

Masrani,

Kau boleh kata apa saja pada aku dan aku tak dapat stop kau nak kata dan aku tak luak pun sebab aku bukan jeneral macam kau dan aku bukan pandai macam kau, aku hanya askar cabuk. Tapi kau akan sakit bila aku kata kau jeneral bodoh, jeneral rasuah dan jeneral penipu dan apa lagi yang aku boleh kata yang kau tak boleh stopkan aku nak kata apa pun. Aku tak tau lah kalau kau lah satu2nya jeneral yang sanggup kena kata sampai macam tu sekali kerana nak menegakkan benang basah kau sanggup jadi sasaran, aku rasa kau berhak dapat penghormatan aku, penghormatan atas kesetiaan kau jadi anjing Mael Polin.

Alasan aku senang saja, mana logiknya orang yang aku lapor melakukan rasuah suruh aku yang melapor rasuah ni bertaubat? Aku orang yang teraniaya kerana perbuatan kau, Mael Polin dan kuncu2 nya. Kau apa yang teraniaya? kau tak hilang kerja, pangkat, kuasa dan kedudukan malahan makin meningkat dalam kerjaya dan mendapat imbuhan hasil dari perbuatan terkutuk kau tu malah makin kaya dengan wang haram.

Aku ni seorang bekas tentera yang hilang mata pencarian, hilang kerja dan tak ada apa2 lagi yang tinggal semua kerana perbuatan kau dan Mael Polin dan kuncu2nya.

Kalau orang kata aku ni membalas dendam katalah apa pun, tapi pada aku ini bukan soal balas dendam sebab kalau balas dendam aku tentu sanggup bunuh saja kau dan Mael Polin bila2 ada peluang kerana kau orang merosakkan hidup aku sebagai bekas tentera. Nak buat apa aku susah2 nak melawan kauorang yang kaya dan berkuasa dengan cara melapor perbuatan rasuah kamu ni untuk balas dendam sebab cara ni terlalu susah dan panjang untuk dijadikan balasan dendam. Lebih baik aku gunakan ilmu buat bom yang aku belajar dari askar dan letupkan kau orang lagi mudah.

Aku buat ni semua kerana aku dapati ATM dan kerajaan ini tak peduli pada kami bekas2 tentera. Sudahlah yang tak ada kerja tu terumbang ambing nak hidup, ni yang ada kerja pun boleh hilang pekerjaan dan mata pencarian kerana adanya jeneral2 rasuah yang tak fikir langsung perbuatan mereka tu menambahkan lagi bilangan bekas2 tentera yang tidak ada mata pencarian.

So kau yang patut insaf dan sedar siapa yang teraniaya, kau atau aku? So kau jangan terkejut beruk pulak nanti kalau satu hari nanti keluar berita bekas askar bunuh bekas jeneral yang rasuah untuk menyedarkan kerajaan ini tentang penyakit rasuah dalam tentera tidak boleh dipandang ringan lagi.

Kerajaan kita ni pun memang selalu pun macam tu, bila dah jadi satu insiden nanti barulah nak bertindak, dah berlaku kematian baru sibuk nak ambil tindakan.

Aku ni yang teraniaya kalau tak caya mari bandingkan kekayaan yang kau perolehi dari rasuah dengan kehidupan bekas tentera yang hilang mata pencarian kerana perbuatan kau ini.

Tak kira apa pun sebab kau nak kata kat aku, yang penting aku ada sebab untuk jadi crusader melawan rasuah. Dan kau hanya ada sebab untuk berjuang menegakkan rasuah walau apa pun sebab kau kerana kau berjuang melawan orang2 yang menentang rasuah. Itulah selama ini yang kau tunjukkan.

Kau cuba lah yakinkan aku bahawa aku salah kalau kau boleh jawab semua bukti yang aku ada tentang rasuah yang kau orang lakukan.

cyclops said...

Have you ever involve in any exercises together with me? Yes? No? Which seminars were you talking about – SMR Seminar?

What do you mean by saying that ‘Those capability requires a lot bro, alot!!’? Are you still believe that numerical superiority will win wars?

Nowadays, anything that can be detected can be engaged. You agree with me? The best means to remain survive in the battlefield is to avoid detection by enemy sensors – avoid vertical and horizontal LOS. Is that a problem for DMAs and BMAs in the jungle?

You are the one who is still subscribe to the old school thinking. My advise to you dont talk bulshit. I have no intention to argue with you on doctrine or training here.

Tangkas Perkasa,

Obviously you dont even know or understand a lot of things regarding newest technologies.You said ' Nowadays, anything that can be detected can be engaged'. Really? With the 'capability' that you have now,with the training that you have now, with the poor MTBF of your equipment/hardwares of your systems, you think anything you see you CAN engage? Am I'm talking bullshit? You think I don't know about your doctrine? It's still 'under construction' right now. Is being reviewed as I am saying now. And who are the men doing this? You think I don't know them?
'Is that a problem for DMAs and BMAs in the jungle?' Yes it is. We are going to operate and engaging enemy in the cities. The urban areas. Where maximum of our CoGs are placed and the strategic maritime importance(seas and skies), and for all you know, you will never be able to even manouvre in the cities because nobody in the MAF thus far have applied the eight strategic intelligence reqmt in their planning. And one of it is exactly talking about the reqmt of geographical intel. Choke points (many things affect them), roads, bridges, the traffics and all other things that has to be considered in the manouverability of your forces. Not in the jungle. Not by having your DMAs and BMAs in the jungle. It's OBUA. And you have nothing to prove that your doctrine is going towards that.
You want to talk about sensors with me? '...avoid detection by enemy sensors – avoid vertical and horizontal LOS'. I dont think you know much about them. Don't waste my time. You can say I am not a SME and thank you for that, but I WILL only talk to the army generals (be it RAMD or other corp) who are 'tulus ikhlas' and hopefully not corrupted for the defence of this country. On 'Your' doctrine and training? Sorry, i've seen many of your products! Just another 'old school' people and mentality.

cyclops said...

When I talked about OBUA, about the strategies and tactics in today's modern warfare, I talk about the reqmt of new doctrines. I talk about manouverability of forces in the urban areas. I talk about the challenges and probs that may hinder our forces i.e. the ground forces to secure the COGs. Also talk about the army to be able to manouvre and succeed in their operations...in urban warfare. If your acquisition of military hardwares and softwares does'nt go that way, because of bribery, you will never be able to achieve anything. Yeah, you may just settle on assymetric warfare which in the end will not achieve any conventional endstate. If Tangkas Perkasa want to talk about jointness, I welcome him to talk about it. See how much he knows about it. How much he knows about the requirement of the air power that actually 'shape the battlefield enviroment' first before the ground forces move in. I am sorry to say this but pse don't live and play in the jungle too much. There are so much things for the ground forces to learn about warfare in urban areas. So much things for the special forces to know and appreciate on how to operate in urban warfare. The first thing is to change the doctrines. Secondly, change the attitude of buying mil systems based on 'i'm here now and i'm taking advantage of it'. These can be achieved by first, sitting down with experts (from technical people, weapon experts and warfare experts). Secondly, say no to bribery. Then we can see whether the COA must be from RAMD or other Corp. Ok Tangkas Perkasa?

cyclops said...

Monopoly is always considered as a bad thing. I tend to agree with Dato' on the reqmt to have the officers from the combat and combat support arms to be at the higher level. Maybe as the COA or as the deputy COA and/or Field Commander posts. It's nice to see the top command is a mixture of these people. Really good things will come out of it. They probably can contribute to make some decisions that we have never seen before. Ha Ha but I still want to say that the army must really change its doctrines. And train differently. And join the other two services in their joint exercises; the EX ANGSA. We have done so many exercises together and we know the challenges/problems on joint operations. If some of you army wallas say that you know the same, well what joint exercises have you ever conducted with us?

cyclops said...

Dato' Arshad Raji,
Sorry for coming into this blog like this. I don't mean to be rude or disrespect to any of you. I think I've said what I want to say. Some people should change their approaches and attitude in regards to defence. Bribery is getting worst, like you said. Do they ever think about the future generations at all? Maybe or maybe not. No disrespect also to the army. We live to learn. Learn to apply. After all it's not about the corp, but personalities.
Thank you gentlemen.

Tangkas Perkasa said...

Sdra FMZam,

Jawa pulak kamu hentam – alahai – rakyat Malaysia bercakap pasal 1Malaysia la sekarang. Punya cetek dan sempit pemikiran dia ni. Macam mana kamu boleh jadi pegawai dulu ni!!

Apa yang pelik sangat dengan LOI, yang dah diberi LOA pun boleh NO GO. Mesti ada sebab lah jadi macam tu. Itu pun tak boleh nak faham, punya bodoh betul la kau ni.

Penender mana pulak yang saya menangkan ni? Kan keputusan JPTT termasuk sistem yang kamu bawa – pemilihan akhir kan oleh Lembaga Tender, saya mana ada kena mengena dengan Lembaga Tender. Ini dah masuk kategori bangang pulak kau ni, pasal tak faham-faham. Kena mandi bunga kot!

Lepas tu nak ugut-ugut pulak. Ada niat nak bunuh pulak tu – eh cukuplah kamu ni pernah ugut saya semasa penilaian dulu – melalui J Bond kamu. Sekarang ni saya mempertahankan diri sahaja atas tohmahan kamu yang tak berasas. Janganlah sampai berbunuh-bunuh – ketahanan mental kena la tinggi baru nama nya perwira. Masa yang sesuai nanti, kamu pula akan masuk dalam kes fail saya. Seksyen 499 Kanun Keseksaan. Bukan gitu perwira?

Salam 1Malaysia

Tangkas Perkasa said...

Saudara Semua

Hati saya selalu dekat dengan bekas tentera. Saya panggil mereka Sir sebab saya percaya secara langsung atau tidak langsung, saya ada mempelajari sesuatu dari mereka. Tak ada niat hati saya untuk berdengki atau khianati mereka termasuk FMZam. Berapa ramai bekas tentera yang masuk tender. Semua nak menang. Bukan saya yang menentukan menang atau kalah. Terpilih atau tidak. Itu semua berdasarkan usaha keras penender masing-masing.

Saya tak akan berdiam diri jika ada orang seperti FMZam yang membuat tuduhan terhadap saya. Dan apabila dia menjaja nama saya sebagai perasuah, itu tidak menganiaya namanya? Cuba cari mana kontraktor yang rapat dengan saya! Dan FMZam telah buat pilihan untuk terus membuat aniaya terhadap saya – saya pasti FMZam akan dapat pilihan itu. InsyaAllah.

Salam 1Malaysia

Tangkas Perkasa said...

Cyclops

Hello bro, I was referring to counter surveillance la and not about target acquisition. Those DMAs or BMAs located inside jungle, as you said, certainly got merit as they are not easily become targets. But as far as DMAs and BMAs are concerned, there is no doctrinal template, they can be anywhere, not a big deal. Being inside jungle is just an option!

The urban areas – where maximum CoGs are placed ..??? .. to secure the CoG ??? What are you talking about? Ayo yo, do you really understand what is meant by CoG? Please refer to your precis on CoG at Strategic and Operational level.

If you dont have any reliable data with you, do not talk for the sake of talking by saying the Army equipment / systems have poor MTBF. We have an effective down time management . You tell me now, which system of the Air Force or the Navy, having shape parameter of its pdf, more than one?

On sensors - let me tell you, the Army has been talking about surveillance and counter surveillance for many many years. So, which part of the electro magnetic spectrum that you would like to argue with me? Visible? Infra Red? Radar? Radio? Bla bla bla

Are you trying to tell me that you are Troll In The Making – by saying that military systems are purchased based on 'i'm here now and i'm taking advantage of it'. Dont make any silly comments OK!!.

On Doctrine ? – I do not want to waste my time.

Salam 1Malaysia

Tangkas Perkasa said...

Cyclops,

Finally, if you are able to argue with me on : 25 mm vs 30 mm cannon, wheel vs track AFV, single steered vs double steered axle load carrier, 6 x 6 vs 8 x 8 AFV, smooth bore vs rifled bore mortar system, cooled vs uncooled TI system, 3 – 5 micron vs 8 – 12 micron TI system, transporter vs carrier mortar system, semi auto vs manual sniper rifle, II vs TI weapon sight, HEAT vs long rod, laser guided vs wire guided ATGM or any STA system, mobility and countermobility, firepower, communication, guided weapon, terra mechanics, MAP and the Army Doctrine – then I could say that you are a good material to be the Army Adviser, otherwise keep your mouth shut. More importantly, do not belittle RMR officer.

Salam 1Malaysia

Tangkas Perkasa said...

Saudara Semua

Hati saya selalu dekat dengan bekas tentera. Saya panggil mereka Sir sebab saya percaya secara langsung atau tidak langsung, saya ada mempelajari sesuatu dari mereka. Tak ada niat hati saya untuk berdengki atau khianati mereka termasuk FMZam. Berapa ramai bekas tentera yang masuk tender. Semua nak menang. Bukan saya yang menentukan menang atau kalah. Terpilih atau tidak. Itu semua berdasarkan usaha keras penender masing-masing.

Saya tak akan berdiam diri jika ada orang seperti FMZam yang membuat tuduhan terhadap saya. Dan apabila dia menjaja nama saya sebagai perasuah, itu tidak menganiaya namanya? Cuba cari mana kontraktor yang rapat dengan saya! Dan FMZam telah buat pilihan untuk terus membuat aniaya terhadap saya – namun semoga Allah SWT kurniakan rahmat kepadanya. Amin.

Salam 1Malaysia

cyclops said...

Tangkas Perkasa

Doesn't matter whether I'm a Troll in The Making, doesn't matter if you ask me to shut up and mind my own business or making silly remarks. It will be a waste of time discussing things here. Just carry on with what you are doing. Maybe the change will take effect much after your time or my time in the service. After all, nobody's perfect. To boast that you know all I am just sceptical about it. Knowing where you come from..Alat and where you are now, yes you kind of having to know lots of things...even though to me they are only on the surface! Cheers.

FMZam said...

Jeneral Masrani,

Kalau hati kamu ikhlas dan jujur itu bukan keluar dari mulut kamu untuk bagitau semua orang yang kamu punya hati dekat dengan kami bekas tentera sebab kami bekas tentera cukup tau hati jeneral mana yang dekat dengan kami. memang ada jeneral yang benar2 beradad dekat dengan hati bekas2 tentera tapi jeneral itu pasti bukan kamu Jeneral Masrani, malah kamu pun tidak ada dekat hati ramai tentera yang masih dalam perkhidmatan. Jadi jangan pulak sekarang nak menagih simpati dengan gunakan sentimen hati kamu yang tidak pernah dekat terhadap mana2 askar pun kecuali pada kuncu2 kamu sahaja. Semua jeneral boleh cakap dan bersandiwara yang hati mereka dekat dengan bekas tentera tapi itu sahaja lah yang mereka boleh cakap. Sedangkan ada jeneral yang yang tak perlu cakap apa2 pun tapi perlakuan mereka sudah cukup untuk menunjukkan yang hati mereka dekat di hati kami. Jeneral macam kamu ni ada ramai di kalangan kita yang cakap tak serupa bikin.

Jeneral macam kamu ni satu hari akan jadi bekas jugak dan saya pasti kamu akan dapat kerja yang baik dengan syarikat kroni2 kamu yang kamu "hidupkan" sewaktu kamu dalam tentera. Paling kurang pun kamu akan kerja dengan syarikat Mael Polin Sdn Bhd. Itulah sebenarnya yang ramai jeneral2 seperti kamu lakukan sewaktu dala askar, semuanya untuk kepentingan kamu selepas pencen dimana kamu habiskan waktu kamu merancang masa depan dengan cara yang tidak bermoral, dan ini bukan rahsia lagi, ini sudah jadi pengetahuan umum semua warga tentera.

Itulah kamu tidak tau mengapa jeneral2 tentera sepatutnya tidak melibatkan diri dala rasuah kerana semua kontraktor yang masuk tender semua berkerja keras kecuali kontraktor kroni kamu sahaja yang tidak perlu berkerja keras bila kamu dari awal lagi merancang untuk memenangkan dia. Penender mana yang tidak berkerja keras kalau spesifikasi tender yang mesti dipenuhi itu setebal ratusan muka surat yang setiap satu mesti dipenuhi dalam Statement of Compliance (SOC). Dan penender mana yang tidak berkerja keras untuk mengeluarkan perbelanjaan yang banyak menyediakan pakar2 dan peralatan untuk ujian penilaian praktikal mereka. Penender mana yang tidak berkerja keras untuk membuktikan sistem mereka. Namun kamu tidak sedar apabila kamu rasuah kamu sudah ada penender pilihan kamu, jadi apa ertinya kamu minta penender semua berkerja keras menghabiskan usaha dan wang mereka kalau kamu sudah tentukan terlebih dahulu siapa pemenangnya. Itulah kamu tidak sedar akibat rasuah kamu itu.

Dan kamu kata meluluskan tender kerja JPTT, dan JPTT nak luluskan dengan apa kalau tidak dari laporan penilaian kamu yang telah kamu manipulasikan untuk memenangkan penender kroni kamu. Jadio disitu sahaja kamu janganlah berbohong dan cuba membodohkan kami dengan statement kamu itu wahai jeneral bodoh! Kamu cakaplah apa sahaja tapi sebanyak kamu cakap kamu menampakkan kamu memang jeneral yang bodoh, bangang, bahalol dan tolol, kami tak tahulah kenapa Allah jadikan kamu seorang jeneral RAMD.

Yang kamu nak tunjuk kamu pandai kamu jangan fikir tak ada orang lain yang lebih pandai dari kamu. Kamu nak cakap tentang apapun pasal sistem tentera ni dalam blog ni pasti ada orang yang akan patahkan cakap kamu kerana pandai kamu itu tak boleh dipakai apabila kamu jadi jeneral rasuah. Dan ingat dosa rasuah kamu pada Allah lebih besar dari dosa kami yang menentang kamu jeneral rasuah.

Jadi kamu berdoalah dan kami pun sama2 berdoa pada tuhan yang sama dan tuhan itu adil akan menentukan pembalasan antara doa orang2 yang menentang jeneral rasuah dengan doa jeneral yang rasuah......bersambung......

FMZam said...

......Sambungan
Dan kalau jeneral rasuah macam kamu ni nak bercakap pula tentang 1Malaysia, sudahlah jangan kamu kotorkan lagi imej 1Malaysia kalau kamu yang rasuah bangkit untuk memperjuangkan 1Malaysia, kami tak impressed lamgsung bila tengok orang rasuah yang melaungkan 1Malaysia. Si rasuah macam kamu tak layak melaungkan 1Malaysia kerana dengan adanya jeneral2 rasuah dalam tentera ni, kami nampak kamu akan gunakan slogan itu hanya untuk menutup perbuatan kamu. kalau betul mahu laungkan 1Malaysia, bersihkan rasuah dari tentera atau sekurang2nya bersihkan diri kamu dari rasuah dahulu, dermakan semua harta yang kamu perolehi dari duit rasuah kepada persatuan kebajikan sebab 1Malaysia ialah people first, performance now, kamu performlah sekarang.

dan kalau kamu hanya tau marah bila orang perkecilkan RAMD, sebenarnya orang tidak memperkecilkan RAMD tapi kamu jeneral2 RAMD yang rasuah yang merosakkan RAMD. Bila masa melakukan rasuah kamu tidak pernah pun berfikir bahawa perbuatan kamu akan merosakkan imej kamu sebagai jeneral RAMD, tapi bila orang memperkecilkan kamu yang rasuah baru kamu melenting mahu mempertahankan imij RAMD padahal yang sepatutnya kamulah yang patut ditembak kerana memalukan kor RAMD dengan rasuah kamu jeneral2 RAMD yang memimpin seluruh Tentera Darat. Kalau kamu mahu kami menghormati kor RAMD, kamu ubah persepsi yang kamu adalah pemimpin sejati dan seterusnya layak memimpin tentera ke medan perang. Jangan hanya pandai memaksa orang menghormati RAMD, buktikan yang kamu berhak mendapat penghormatan semua warga tentera dengan nilai kepimpinan jeneral2 yang ada.

Memang kamu boleh kata jangan nila setitik rosak susu sebelanga. masalahnya nila itu bukan lagi setitik, tapi dah jadi lebih besar dari belanga susu. Cuba inghat orang Melayu (bukan Jawa) kata sekor kerbau bawa lumpur semua terpalit, tapi kamu lupa tentang kata2 itu sewaktu kamu melakukan rasuah. Kalau aku ni bodoh tak apa Masrani, tapi kamu kenapa jadi bodoh untuk jadi kerbau tu?

Dan seperti biasa alasan cakap orang2 yang hampa dengan perdebatan diatas perkara rasuah, iaitu; KALAU ORANG LAIN JADI JENERAL PUN AKAN TERLIBAT RASUAH JUGA. Itulah mentaliti penentang2 rasuah menggunakan perkataan KALAU untuk menyelamatkan diri. Soalnya kenapa tak cakap KALAU ORANG LAIN JADI JENERAL YANG TAK RASUAH TENTERA PASTI JADI BAIK sebab kalau kita hanya berfikir tentang kalau maka kita akan kekalkan rasuah dengan mengekalkan jeneral2 rasuah. Jadi jangan bercakap tentang KALAU, cakap tentang apa kita perlu buat untuk mengatasi situasi sekarang sebab itu yang nyata, bukan soal KALAU. Nak bercakap KALU sampai kiamat pun tak akan habis.

So Masrani kau lawan lah habis2an dengan aku sebab aku tak akan berhenti serang kau. Blog ni tentu akan mencatat rekod bacaan tertinggi kerana ramai yang sudah berani bersuara. Itu baru satu jeneral rasuah yang dapat dibawa masuk ke dalam medan pertempuran ini. Bagus lagi KALAU Mael Polin dan Raja Affandi pun turut sama masuk sini, the more the merrier or the merrier the more!

cyclops said...

Quote: Hello bro, I was referring to counter surveillance la and not about target acquisition: Unquote.

Now you are saying about counter surveillance. On the earlier postings you said ENGAGED. yOU FAHAM TAK APA YANG YOU KATA NI???

Lepas tu..
"Those DMAs or BMAs located inside jungle, as you said, certainly got merit as they are not easily become targets."
Now becoming targets again not surveillance mcm you baru kata kat atas tu. Mana satu ni?He He

Lepas tu...
"But as far as DMAs and BMAs are concerned, there is 'no doctrinal template' 'they can be anywhere'and 'not a big deal'.
No doctrinal template?? Who is doing the template? Is it the Australian Force again doing it for you?

Lepas tu...
Being inside jungle is just an option!
Option apa kalau dah berpuluh tahun itulah practice yang ada...

Lepas tu...
"The urban areas – where maximum CoGs are placed ..??? .. to secure the CoG ??? What are you talking about? Ayo yo, do you really understand what is meant by CoG?"

What? The COGs are now in the jungle also? Where?

Lepas tu...
"If you dont have any reliable data with you, do not talk for the sake of talking by saying the Army equipment / systems have poor MTBF"
...Macamlah kita ni bodoh sangat sampai tak tau langsung...tak nampak langsung.

"We have an effective down time management"
... yeah to you they are effective. Sendiri beli sendiri kata ok.

Lepas tu...
"On sensors - let me tell you, the Army has been talking about surveillance and counter surveillance for many many years".
Yes that's what you people have been doing. Talk..talk and talk..for many many years. And you are trying to boast like nobody business here. Bla Bla Bla

I will never claim like you and try to cabar people to argue with you on something very technical. For your info, the airforce people have got so much knowledge about electro magnetic spectrum and what is associated with it. we have applied and venture into it with our equipment many many years ago. NOt been talking about it (like you) for many many years.

Pse don't come out with all the shit to argue about the equipment/hardwares you mentioned above. You are an infantryman. Don't claim to know all the things you cabar people to argue with you. Mungkin you ada basic knowledge yang orang boleh percaya.

Hansac said...

Terpaksa tabik springggg dengan FMZam dan cyclops.

cyclops said...

This is the problem with 'orang besar' and orang pandai...kejap kata lain, kejap lagi lain pulak. Dia boleh jadi macam ni..."I said carry out surveillance..not engage...' atau 'I said engage the targets! Bukan buat surveillance saje..." Bila bercakap sesuatu memang suka bagi orang confuse. Supaya kalau result dia jadi lain, dia takkan salah. Dia akan kata "That's not what I mean! That burger misintepret what I said " and finally some goats will take the blame. Sini pun dah nampak dah. Susah..susah

FMZam said...

Cyclops,

When Hansac used that word Troll on me, Masrani also used it on you, in fact Masrani keeps using other people words in his argument. But then if Hansac or Masrani think that word is new, i am sorry to say it here, that word troll has been used by paid BN cybertroopers long ago in Malaysia Today's People Portal Blog.

These people think they are somebody to say with all vulgarity and yet call others to be civil in comments.

cyclops said...

FMZam

Some people are always like that. They can easily call people names and easily ask people to shut the ****up. But no worries, my writings here is not off the tangent to the title given by Dato'. I don't attack or undermine the Corp but I just want to see how the future bosses of the corp reply to critism and also to some cynical views. Looks like they tend to be too defensive but at the same time swagger themselves too much. Anyway, the 'comfort zone' really change people bro i.e. Comfort of being in that corp!

Mat Salleh said...

Untuk makluman semua datox dan tuanx, Majlis Raja-Raja Melayu telah meninggalkan wasiat kepada ORANGX MELAYU yang dinaungi(Memang dipanggil wasiat).Wasiat agung yang ditinggalkan mengandungi beberapa perkara penting termasuklah mengenai kor RAMD. Apa yang saya ingat..perkara kedua dalam wasiat tersebut yang menyentuh secara langsung mengenai kor RAMD (perkara KEDUA...rasax penting tak???)bunyinya lebih kurang seperti berikut: BAGI MENJAGA HARTA DAN KEPENTINGAN KAMU (ORANG MELAYU)DI NEGARA INI KAMI TINGGALKAN REJIMEN ASKAR MELAYU DIRAJA (RAMD) UNTUK KAMU (lebih kurang..kalau salah sila betulkan).Wasiat daripada Raja-Raja Melayu ini telah menyebut dengan jelas dan secara tepat mengenai kor RAMD. Saya tidak membaca wasiat ini secara penuh..walaubagaimanapun setakat mana yang saya renung-renung..wasiat yang dinyatakan penuh dengan makna tersendiri. Orangx di dalam RAMD sendiri hendaklah menilai dan mentafsir intention Raja-Raja Melayu melalui wasiat tersebut. Tidak pula dinyatakan di dalam wasiat tersebut manax kor selain dari RAMD(minta maaf la ye kor lain...MRR yg buat tu..tak ada campurtangan politik atau jeneral.Yg ada adcx Raja...tak bersuara pun).

Mat Salleh said...

Saudara FMZam...

Jangan la terlalu mementingkan kemewahan dunia sehingga sanggup mencerca dan mencemuh sesama saudara Islam. Anggaplah semua yang berlaku ada hikmah disebaliknya..Sekadar mengingatkan.

cyclops said...

Alhamdulillah. Kita punya suatu wasiat dari Majlis Raja-Raja. Walaupun saya tidak membacanya lagi, tapi saudara kita ada menyatakan bahawa beliau ada membacanya...Raja-Raja Melayu meninggalkan satu rejimen yang dipanggil RAMD demi untuk menjaga kepentingan orang Melayu. Saya sangat berharap agar 'pagar' yang ada tidak memakan padi yang dijaganya. Saya sangat berharap agar pagar tersebut tidak bocor sehingga membolehkan sesiapa juga yang tidak berkenaan merosakkan padi didalam. Bocornya pagar tersebut boleh disebabkan oleh rasuah, penyalahgunaan kuasa, tamak, sombong, mementingkan diri sendiri dan sebagainya. Walau apapun semangat yang ada, Pegawai-pegawai dan anggota RAMD mesti membersihkan diri daripada sifatx diatas,ikhlas, bersikap membantu dan menolong kawan dan jujur dalam segalanya. Jadilah pagar yang sentiasa menjaga kehormatan setiap anak melayu walaupun mereka dari Kor-Kor yang lain. Hilangkan sifat tamak iaitu yang hanya menjaga kepentingan diri dan sekutu tertentu sahaja. Kalau itulah wasiat Raja-Raja Melayu, RAMD mesti berubah menjadi lebih baik dari sekarang ini....TAATSETIA

azmi said...

Dear Dato',
Antara sebab saya ingin meninggalkan the service kerana terdapat 'kem' di dalam kem. It is who you know and perkara ini wujud seawal Lt-Kapt promotion exam kami.
Memandangkan saya bukan seorang 'brass polisher' saya pun di trade mark as a difficult person.
Apa pun I am glad to be in the service to be what I am today.
I recalled a phrase somewhere;"There are no bad soldiers only bad officers" dan saya nak share lagu sung by Jimmy Osmond in 1970s dengan liriknya;"One bad apple won't spoil a whole bunch girl....."
Cheers and be happy..

PokMeJutawe said...

Itu perkara biasa Pak! Kalau dah nama Melayu semuanye nak dikebas sorangx. CSM kira mcm mini RAMD. so ape citer? cakap xserupa bikin. tengoklah PTD, kalau bekas para mesti nak pakai bere merun. buat askar sendirilah. semua tempat RAMD kebas. Kor lain mcm kuota India & Cina. jangan nak tegakkan benang basah. kelau bere biru mesti kena kutuk awalx lagi. KP Kor Pembunuh, MSC most stupid Corps ini katax yg dikeluarkan oleh DS masa saya kursus AATC 1989

PokMeJutawe said...

Itu perkara biasa Pak! Kalau dah nama Melayu semuanye nak dikebas sorangx. CSM kira mcm mini RAMD. so ape citer? cakap xserupa bikin. tengoklah PTD, kalau bekas para mesti nak pakai bere merun. buat askar sendirilah. semua tempat RAMD kebas. Kor lain mcm kuota India & Cina. jangan nak tegakkan benang basah. kelau bere biru mesti kena kutuk awalx lagi. KP Kor Pembunuh, MSC most stupid Corps ini katax yg dikeluarkan oleh DS masa saya kursus AATC 1989