Monday, November 30, 2009

PROMOTION AND POSTING OF SENIOR ARMY OFFICERS

Many have wondered why I have been 'off the air' for quite some time now. Some even thought that I have absconded; but believe you me, I am still around wondering what next to write.

Actually, since moving to our new home at Sering Ukay, Ampang, I accounted some difficulties in getting good internet connection with my Jaring wireless internet. My neighbours says that they get better internet connection using Streamyx, and I am yet to have that installed.

Army recently saw the promotion two officers whom I believe have the necessary prerequisite to be given higher command positions.

Firstly, Mej Jen Dato Ahmad Hasbullah Nawawi who is promoted to the rank of Lt Jen and assumes the position of the Army Field Commander. Hasbullah is only in his late 40's and with many more years to serve. Those who have served him would say that he has the potential to lead the Army in the years to come. I view the choice of Hasbullah as the Army Field Commander as apt, and a step closer to the exulted post of the Deputy Army Chief.

Secondly, Brig Jen Dato Razali Hj. Ahmad who is promoted to the rank of Mej Jen and holds the position of the 3rd Division Army Commander. I was told that Razali was initially earmarked to serve as the Malaysian Defence Attache to Indonesia. I really do not know what was the reason for Razali to be earmarked for that posting, knowing full well that the post has always been held by an officer of the rank of Colonel. It has been rumoured that Razali's initial posting to Indonesia was an attempt by Army to keep him off the promotion line in favour of some other officers. If this rumour is true, it is indeed a mischievous attempt by the powers that be to ignore Razali's seniority and service, and sets a dangerous precedence on future promotions that is based on favourites and cronies. I applaud the decision of the Armed Forces Council to disregard the practice of favourites and cronies in the selection and promotion of officers to higher command positions.

It was also rumoured that the incumbent Deputy Army Chief was to assume the post of the Chief of Staff, Armed Forces Headquarters (previously held by an Air Force officer), and to be replaced by the Army Field Commander. Had this posting been implemented, it is deemed to be in contravention to the norms in the succession of command, whereupon it is the Deputy Army Chief who will assume the post of Army Chief when the latter retires, believe to be in the next few months. Having to replace the Deputy Army Chief at this late juncture conjures undesirable perceptions of 'favourites and cronies' that does not augur well for the future of the army.

'Favourites and cronies' is a sad phenomenon that has taken shape in the army today, and I believe it is a direct result of officers who have lost their true sense of military professionalism, and are now driven by uncontrollable greed.


CRUSADE AGAINST CORRUPTION

50 comments:

pendita said...

I would like to send best regard to Lt Gen Hasbullah on his promotion. We hope he remain as he was then, humble,approachable and easy to talk to. Perhaps, he has the highest susceptibility among the soldiers. With due respect, he has very tough responsibilities ahead.
The only advice to him, carefully look into physical discomford and hardship of the soldiers, family (physiological need), and avoid an apparences of dogmatism. Banyakkanlah beramal ibadat dan elakan cubaan atau sebarang tindakan yang boleh menjadi punca rasuah.

EAGLE said...

Dato', The Army senior officers are at least of a better quality but the Air Force is full of rubbish.
When PAT was the Air Force Chief, he promoted his brother to the rank of Colonel despite his mediocre performance and result of his MPAT course. Rumors are going around that he has earmarked his mediocre brother to be promoted to a Brig Gen!!! And many more, as how can a non performer to even be promoted to a 2 stars!!! What a jerk!!!
The trend for the deputy chief being sidelined as what had happened in the RMAF looks like to be followed by the Army... Haha Dato', may be your perception of favorites and cronies is normal in the MAF. Someone who is about to retire would love to be replaced with somebody that he can control, and just like the RMAF where the CDF felt that he must also sit in any of the Air Force forum and that shows what kind of agenda that he wants to ensure to be continued by the person who replace him!!! And please don't trust the MAT to make correction or making decision in the interest of the organization and the nation. The minister is not in control as he thinks that the general will run rampage and initiate a coup d'e- tat- aha utter bullshit!!!!! the only take is the members in MAT are not really interested but a mere rubber stamp!!!!!!!!
Ask the PAT and the Service Chiefs!!! Is the MAF ready to defend this nation? Great pretender, hypocrites and imbecile, a plenty in the MAF. I wish one day the truth will come out and the present so called leaders in the MAF will have to answer to the people.
With the present CDF who is clueless and lacking so much in everything and not even respected by the soldiers, then the Armed Forces will lose so much and very soon the organization will just be a laughing stock of the region. PAT can continue to smoke his expensive cigar, drink his favorite wine and play golf with his favorite contractors any where when ever he dictates.
MAF illusion and ill-starred.
A Coup de grace!!!
May ALLAH be kind and has mercy to all of us and may we be guided to the right path.
Alahai!!! ATM dan Pak General semua yang penuh bintang di bahu tetapi brain beku, walking around look important, just go and watch most of them in Langkawi island for the what a waste and ridiculous LIMA!!!!!!!!! SIAPA YANG SPONSOR BILEK DAN DINNER DAN GOLF!!!! Ini semua nya punca nya.... ahmm.. Mind no Evil. Salam Dato.'

WaliMuar said...

Masa dalam service dulu awak semua ni penjilat juga ,dah berhenti dan pencen ni cakap banyak pulak.Aku lain masa dalam service dulu pun aku dah kurang ajar a few General yang silap pun aku tibai depan depan, tak kena court martial pun sebab aku betul.Officer and Gentlemen, on record I told off Jasbil Singh and KSU Department and show them the Akta AT 1972.

Remaung Enam Renjer said...

Dear Datuk,

Thank you for your writing on army promotion that touched on Favoritism, Cronyism, and Nepotism ...
Promotion/posting based on Favoritism, Cronyism, and Nepotism is not something new in the army especially the promotion from colonel and upward. Still remember during Tan Sri Borhan time where we saw most of the promotions to the top posts were involved the commando officers.
But in the army we did not call it Favoritism, Cronyism, and Nepotism but ...big cable and kenaliti....
Keep writing and please expose how the dayak officers in the armed forces are being sideline also!

Mupok aku
Remaung6Renjer

Abah said...

Dato,

I totally denied what has being stated by Mr Remaung6Renjer. As far I'm concerned, there is no Bgd Gen on wards promotion during Gen TS Borhan tenure involving GGK officer personally. If there any please list it out for me. I don't think that any promotion to the Rank of Bde Gen and below will effected other units or Corps in TD. This promotion has being made to fillup any vacuum in GGK itself.

Maj.A R Ramachandran (Retired) said...

Got this in the mail today, thought that I should pass it on.

THE FINAL INSPECTION

The soldier stood and faced God,
Which must always come to pass.
He hoped his shoes were shining,
Just as brightly as his brass.

'Step forward now, you soldier,
How shall I deal with you ?
Have you always turned the other cheek ?
To My Church have you been true?'

The soldier squared his shoulders and said,
'No, Lord, I guess I ain't.
Because those of us who carry guns,
Can't always be a saint.

I've had to work most Sundays,
And at times my talk was tough.
And sometimes I've been violent,
Because the world is awfully rough.

But, I never took a penny,
That wasn't mine to keep...
Though I worked a lot of overtime,
When the bills got just too steep.

And I never passed a cry for help,
Though at times I shook with fear.
And sometimes, God, forgive me,
I've wept unmanly tears.

I know I don't deserve a place,
Among the people here.
They never wanted me around,
Except to calm their fears.

If you've a place for me here, Lord,
It needn't be so grand.
I never expected or had too much,
But if you don't, I'll understand.

There was a silence all around the throne,
Where the saints had often trod.
As the soldier waited quietly,
For the judgment of his God.

'Step forward now, you soldier,
You've borne your burdens well.
Walk peacefully on Heaven's streets,
You've done your time in Hell.'

Author Unknown~

WaliMuar said...

Dulu masa dalam service macam le katak bawah tempurung,yes sir semanjang.Chuba le General general dalam MAT satu hati cakap no Sir kat Menteri atas isu isu penting baru le ade umph.Ni taak semua jaga bintang kat bahu.........kalau aku pencen mana Kompeni LTAT mak ambik aku jadi Board of Directors.Maka jadi le lembu cucuk hidung oleh Menteri
Pertahanan.Bila dah pencen jangan lah nak eksyen semua dah terlambat, jadi alat le kamu semua ........sesama tentera PhD bukan main tebal lagi.Tengok le keliling apa jadi pada General General yang dah pencen......maka ramai le bukak Kompeni Security Guard..........kesian General pencen.

Hang Jebat said...

Salam Dato',

I am new here. I stumbled upon your blog by accident i.e through a link from another blog. But I found it very interesting. I am an Army Officer - RAMD of course.

The recent development in the army, especially the promotion of those two senior officers that you mentioned in your latest postings was not expected by most of us. There's a big question mark on why and how could that happened? I don't want to elaborate on this.

I think the army is now on the right path and taking shape into a much much better organization. The two senior officers are certainly among the best in the army, if not the whole MAF. In fact, we have another excellent one, my former Boss (proud to mention this) who is leading the UPNM today.

Dato', I have read your other postings. I hope you don't mind me asking you NOT to slain the RAMD. But please go on screwing the individuals NOT the Corp.

Get your Streamyx installed in double quick time and keep on writing.

Salam.

komando said...

Some day this country will eventually wake up, hopefully..wishing, hoping & praying........

ismeth said...

salam semua...

tahniah atas perlantikan dato' hasbullah...memang tepat pada masa dan ketikanya...ketika terlalu banyak politik dlm army...terutama RAMD....yang sy sayang dan cintai dengan darah melayu sy...alhamdlh...semoga PMTD masih mudah didekati oleh org bawahan...dan tidak terlibat dengan gejala rasuah...beliau berjaya mengeratkan semangat dan bonding sesama pegawai...anggota...dan may god bless us... n..ROYAL MALAY REGIMENT..

pendita said...

Sdr ismeth,

Ooops!!, now you seem to admit `ketika terlalu politik dalam army...terutamanya RAMD'. I'm flabbergasted!

FMZam said...

Don't get angry with me because I don't join you in congratulating the two generals on their promotion though I heard they are of exceptional quality and if they are good it is their job to be good generals and in the process all good generals will earn our respect, and respect to good generals may not have to be just with mere words. I hope those two generals will command the respect of the soldiers by earning not by forcing.

After all we can only hear and see who the Army made as generals, nothing we can do other than watching, like it or not. In this blog anyone who says good thing about some general will hear another says bad thing on that general. Even PAT was not spared from readers' comments in this blog simply because we all know who's who by our own knowledge.

How many times we heard people said about a good general but then, over time, the good general turned into a monster made us ask why are all good generals eventually turned into bad ones? Are we all so easily forgetful there was once a blog called WIRA DAMAI that was so bold and brave to even paste the pictures of the corrupt generals so big in it until the blog was silenced? And I can still smell that general being hoisted up by one of you now in this thread. I hope not all of us are so absentminded about that general WIRA DAMAI had reminded us long before.

maurice said...

Diharap pemimpim-pemimpin baru TD dapat melaksanakan transformasi yang dijanjikan sejak tamatnya Peperangan Melawan Insurjensi CPM pada 1989.

Beberapa bilion RM telah diagihkan kepada Tentera Darat sejak satu dekad yang lepas, tetapi gagal memberi impak yang diperlukan.Beberapa mega projek yang dilaksanakan tidak berkesudahan dengan masalah-masalah lojistik dan senggaraan.

Soalan yang ingin ditanya: Kalau TLDM berjaya mendapat sokongan Kerajaan dengan pelbagai skim senggaraan bagi kapal-kapalnya, mengapa TD maseh belum dapat mengadakan skim-skim senggaraan yang memuaskan bagi kereta kebal, APC, meriam-meriam, persenjataan dan peralatn berat dll?

Barisan pemimpim baru TD perlu mencari jalan baru bagi mengatasi masalah tersebut demi menjaga morale anggota-anggota TD serta mempastikan tahap kesiapsagaan yang diperlukan.

FMZam said...

Saudara Maurice yang pertama kalinya memberi komen dalam Bahasa Melayu yang cukup baik membuat saya terpegun dengan bahasa yang bagus dari saudara. Siapa sangka selama ini saudara hanya bercakap dalam BI sekarang saudara buktikan kemampuan berbahasa Melayu, syabas Maurice.

Benar kata saudara tentang TLDM itu dan sekian lama kita dengar waktu dalam perkhidmatan dulu tentang kemampuan TLDM dan juga TUDM dalam cara mereka memperolehi apa juga sistem yang mereka kehendaki menepati spesifikasi yang diperlukan tanpa kompromi. Itu dulu dan saya tidak tahu sekarang ni masih macam dulu kah.

Namun TD pulak sejak dari dulu lagi waktu kita dalam perkhidmatan hingga sekarang masih tidak habis2 dengan kisah pembelian sistem "lain yang disokong lain yang dibeli" yang menimbulkan banyak permasalahan.

Jawapannya mudah sahaja, kerana TD tidak pernah percaya kepada ungkapan "leave the job to the professionals". Dalam banyak hal, TD meletakkan orang2 yang tidak profesional mengetuai Tim Penilaian dan dalam banyak hal kita lihat ada seorang yang sudah jadi macam satu kebiasaan melihat dia sahaja yang selalunya mengetuai Tim Penilaian sehingga orang itu berbangga dengan berkata berapa banyak kali dia telah mengetuai Tim Penilaian.

Soalnya adakah seorang itu mempunyai kualifikasi professional dalam semua sistem peralatan dan persenjataan tentera dalam satu masa? Mungkin satu dua sistem itu logiklah tapi tidak mungkin semua. Jadi mengapa TD meletakkan orang yang tidak profesional sebagai Ketua Tim Penilaian? Jawapannya ialah RASUAH.

Kalau sekalipun TD berkata dengan alasan untuk seorang Ketua Tim Penilaian itu memimpin pakar2 dalam Tim tersebut tapi meletakkan ketua yang tidak pakar, itu sudah cukup menggambarkan kebodohan pihak atasan yang mengeluarkan arahan tersebut, tidak kira samada itu kebodohan yang sengaja atau tidak, kerana pihak atasan "cannot afford to be stupid".

Dalam dunia swasta kita cukup faham bila orang kata "leave it to the professionals". Kalau dalam kerja pembinaan, dalam tahap perancangan sahaja sudah memulakan kerja dengan menggaji jurutera2 dari pelbagai bidang dimana ketuanya itu pasti arkitek dan ahli2nya semuanya profesional. The whole team is full of competent persons and professionals.

Tapi dalam TD, ketua tim mesti seorang berpangkat tinggi dari Infantri sementara "Yang Lain" terdiri dari siapa2 yang dipilih oleh Army yang bukan semuanya ada kelayakan dan profesional. Inilah penyakit TD dan inilah yang mengundang gejala rasuah kalau ketua tim bukan profesional. Namun inilah yang selama ini diamalkan dan nampaknya jeneral2 suka pada keadaan ini, itu sebab mana ada satu pun jeneral yang mahu mengambil inisiatif mengubah keadaan ini? mereka diam kerana itu menguntungkan mereka.

Jadi mana2 jeneral yang jadi pemimpin TD pasti digoda oleh satu keadaan yang memberi mereka "peluang kedua" untuk hidup senang dan mewah selepas tentera kerana peluang itu ada di depan mata.

Ada ramai tentera yang pakar dalam bidang masing2 namun mereka seperti sengaja tidak dibenarkan menjadi ketua tapi menjadi ahli yang terpaksa jadi Pak Turut kepada ketua tim yang datang entah dari mana.

Atas dasar ketua tim yang tidak profesional walau ahli2nya profesional, itu sahaja sudah menunjukkan yang amalan itu selama berdekad2 dalam TD ini sepatutnyalah diperbetulkan sekiranya jeneral2 yang ada sekarang mahu mula berfikir tentang langkah2 pertama membasmi rasuah.

Perlu diingat peralatan dan sistem berkait rapat dengan perkara teknikal dan teknologi dan setiap satunya ada keunikan sendiri yang berbeza antara satu sistem dengan yang lain. Maka tidak logik kalau seorang ketua tim itu pakar dalam semua perkara melainkan dia hanya "Jack of all trades, master of none".......Bersambung...

FMZam said...

.....Sambungan
Jadi kalau seorang jeneral itu mendabik dada dengan egonya berkata "kau ingat berapa banyak kali aku sudah jadi ketua tim penilaian?", dan dia berterusan menjadi ketua tim2 penilaian, maka kita semua segera sedar bahawa itulah tanda2nya (The mark of the devil) dia itu berkemungkinan besar seorang yang berkerja dengan kumpulan yang rasuah.

Dan kalau ada yang kata "ah! letak ketua yang profesional pun rasuah juga". Maka jawapan dunia profesional ialah lakukan dulu yang asas, letak orang yang profesional dahulu, baharu cakap tentang apapun kemungkinan, selagi itu tidak dilakukan maka kita lebih baik jangan beli apapun.

Bangunan Menara Rebung Telekom Malaysia yang berharga RM 500 juta pada waktu perancangan tapi bila siap menjadi RM 1 billion kerana meletakkan seorang yang tidak profesional dalam bidang pembinaan sebagai ketua. Dalam dunia pembinaan perubahan 10% memang dijangkakan, tapi tidak perubahan yang mengakibatkan pertambahan belanja 100%. Itu baru cakap tentang ketua yang tidak profesional, belum lagi cakap tentang RASUAH. Itu sebabnya rasuah menyebabkan kerugian besar apabila sistem yang kita beli tanpa penilaian yang dibuat dengan profesional mendatangkan lebih banyak masalah yang tidak berkesudahan, lebih baik kita tidak membeli apa2 langsung dari membazirkan wang rakyat.

Penilaian mesti bermula dari peringkat awal dalam tahap perancangan dan sepatutnya dimulakan dan diakhiri oleh tim profesional yang sama, bukan macam TD dimana tim perancangan awal terdiri dari profesional yang bertungkus lumus merancang dengan tekun dan rajin untuk mendapatkan sistem yang baik, tapi di peringkat penilaian akhir dibuat oleh tim yang diketuai oleh seorang yang tidak profesional. Saya tanya apa jadi dengan semua sistem yang TD beli tapi mendatangkan masalah? Kenapa ketua tim penilai tidak dipertanggungjawabkan? Dalam dunia pembinaan, ketua tim projek akan dipertanggungjawabkan walau selepas projek disiapkan untuk satu tempoh yang ditetapkan.

Nampak sangat TD ni masih KUNO dan mundur dalam apapun perancangan pembelian peralatan dan sistem ketenteraan. Namun semua jeneralnya berasa cukup selesa untuk membiarkan situasi yang begini nyata perlukan perubahan.

Seorang jeneral sudah pasti bukan seorang yang profesional dalam semua penilaian yang dia kata dia dah banyak buat. Jadi dia jangan mendabik dada kalau satu masa nanti sesiapa yang tidak profesional diminta menyelesaikan masalah keatas apa jua peralatan dan sistem yang dia nilaikan dan diluluskan. Jangan hanya bangga menjadi ketua tim penilai berkali2, kalau saya kata bagaimana kalau ketua tim penilai juga mesti dipertanggungjawabkan dengan sebarang “malapetaka” selepas sistem itu dibeli.

Pokoknya, kalau sudah cara perancangan dan penilaian itu bermula dengan sesuatu yang tidak profesional, maka jangan harap kita TD ni akan jadi tentera yang profesional.

arieeff said...

Saudara FMZam… saya mohon maaf sekiranya saya terkasar bahasa. Daripada posting2 awak dalam Blog ini seolah2 awak ini menghina Tentera Darat Malaysia. Betul ke awak ni bekas tentera? Apa yang awak benci sangat dengan Tentera Darat?

Daripada posting awak ini saya dapat tahu awak tak perolehi beberapa kontrak daripada Tentera Darat. Oleh sebab itu awak maki habis semua Jeneral2 dalam Tentera Darat, awak maki habis Tentera Darat dan awak seolah menghina semua anggota Tentera Darat. Apa yang awak dengki sangat?

Apa yang Tentera Darat buat semuanya tak betul, awak seorang saja yang betul. “I think you are sick”. Pergilah berubat FMZam.

Daripada posting2 awak ini, ini mencerminkan siapa diri awak yang sebenar.

ARROW5 said...

Salam to Pak Arshad

ARROW5 said...

I would to qoute one of our senior officer word " Sekiranya kamu berkerja semata-mata untuk mendapatkan pangkat,bukan kerana niat hati yang ikhlas, kamu akan dapat pangkat dengan cepat tetapi hati kamu akan hitam, Tetapi sekiranya kamu berkerja dan meletakan niat hati yang ikhlas INSYA-ALLAH kamu dapat kedua-duanya walaupun mengambil masa yang lambat dari orang lain" - Tepuk dada tanya diri sendiri. Tq

cyclops said...

I quote from saudara Maurice above...

"Soalan yang ingin ditanya: Kalau TLDM berjaya mendapat sokongan Kerajaan dengan pelbagai skim senggaraan bagi kapal-kapalnya, mengapa TD maseh belum dapat mengadakan skim-skim senggaraan yang memuaskan bagi kereta kebal, APC, meriam-meriam, persenjataan dan peralatn berat dll?

Barisan pemimpim baru TD perlu mencari jalan baru bagi mengatasi masalah tersebut demi menjaga morale anggota-anggota TD serta mempastikan tahap kesiapsagaan yang diperlukan".

Err... saudara maurice kene berhati-hati sebab ex Kolonel Alat akan tanya nanti betul ke apa yang saudara cakap? He said that they have a very good downtime of Army's equipment. He also sort of claim that the army's kereta kebal, APC, meriam-meriam, persenjataan dan peralatn berat yang dibeli semuanya bagus. He was there bro so he knows. I x mau tanya lagi lah kalau saudara maurice tau yang sebaliknya!

cyclops said...

and for the promotion of the new panglima 3 div and the new pmtd, I am happy. So far they are some good guys cause I know them quite well also. But be careful, the minister who elected them may use them for his own interest later??

komando said...

TODAY I WISH TO GO OFF THE LINE DATO PAK CHAD

I was watching a documentary this afternoon on TV1...about 4pm.

There was a scene which broke my heart...the TV1 crew interviewed an old grandma at 75 years of age looking after 14 grand children.

Apparently their parents passed away, and she looks after them single handedly!

The saddest part is she relies on hand outs from well wishes and very generous RAKYAT!

The second saddest point is that the kids are not in school their ages range from 3 onwards and hardly any have reach teenage yet!

They can't go to school because of their parents mistakes...they have no BIRTH CERTIFICATES!

DO WE PUNISH INNOCENT CHILDREN FOR THEIR PARENTS MISTAKES.???

ARE WE LETTING THEM TURN INTO FUTURE MAT REMPITS AND MAT DADAH's?

ARE WE STANDING BY AND ALLOWING 1 MALAYSIA TO BE LIKE THIS?

ARE THE WAKIL RAKYAT AND THE MINISTER OF EDUCATION HEARTLESS PEOPLE?

ARE WE MALAYSIANS ANYMORE?

SHE MENTIONED THAT SHE HAD TRIED TO GET THE AUTHORITIES TO HELP, BUT ALL IN VAIN... EVEN SCHOOLS CAN'T HELP HER, ALL OF THEM TURNED HER DOWN WHEN SHE APPEALED FOR THE KIDS TO ATTEND SCHOOL!

THEY DID NOT EVEN CALLED OR COMMUNICATE WITH HER EVER SINCE?

THIS STORY WAS CARRIED BY MSM THE TV1 OF THIS 1 MALAYSIA!

THE SADDEST PART ALL ALL BUMIPUTERAS! MELAYU MUDAH LUPA I GUESS!

DATO PAK CHAD IF YOU CAN STIR THE SHIT A BIT WHICH I KNOW VERY WELL YOU CAN....

WE NEED SOME HUMANE FEELINGS FOR ANOTHER SAD FAMILY OF 14 KIDS AND AN OLE GRANDMA..UNLESS WE ARE HEARTLESS AND SPINELESS IN-HUMAN SUB SPECIES...

MY HEART BLEEDS..

maurice said...

Dear Komando,

If Hishamuddin could hold the hands of an Indonesian maid to show sympathy for her plight, surely much more could be done by the Government to help our own people, the grandmother and the 14 kids.


Sad to say the BN goverenment is neglecting its responsibiities to help the less fortunate especially in the rural area.There is no justification whatsoever to spend billions of RM towards defence purchases which ultimately become white elephants due to poor maintenance while still many of our less fortunate folks live in abject poverty.More money should be put aside to improve the welfare of poor people such as the one described here.

I can tell you it is no fun to be poor.I remember of my teenage days having to walk to school barefooted and drinking rain water
from the school tempayan as there was no piped water to my ulu kampung at that time.I had to do things like planting padi, tapping rubber, skinning and drying coconuts and going into the kampung river to catch fish.Kampong folks like me know how to make the river lobster mabuk and float to the surface without using tuba!

You need a stroke of luck and a break that would change your life forver.For me it was the Special Malay Class (SMC),the beginning of an education that made the difference.

Likewise with the unfortunate 14 kids we must render them our help. The authorities such as ADUN, MP, and the comunity in the area should join hands to help the unfortunate grandmother and the 14 kids.The kids must be given a break like me before.

Dear Komando thank you for sharing us the sad story.

eli said...

Dear Dato'
Alhamdulliah. Let us hope the leadership changes within the ARMY will put things back on right track. Nevertheless, the entire systems within the Ministry of Defence need to be overhaul including defense civilians. There are many 'corrupt minds' among the civilians top ranking officers. These guys need to be removed as well. Otherwise, we will be back at 'square one'.

Maj.A R Ramachandran (Retired) said...

Dear Komando,
Thanks for your comments. I am sure something is amiss here. How can TV1 just do a documentary and forget about it? Which area do they come from? Who are the people who refused to help them? What are the Welfare Dept/NGOs etc. doing?How come no one in authority even at the kampung level is able to help? I am sick of hearing about these cases and I hate the sight of politicians jumping at the photo opportunity to show they care!!!!Damn all these people who are supposed to do their duty, but, failed.

Capt's Longhouse said...

,,,its kind of encouraging to note that malaysian in general continue to mallow and mature psychologically in this changing world. As balance individual by most but some still yet excude virtues unfortunately ?. Guess the highest reward for man's toil is not what he gets for it but what he becomes by it. I only hope, we malaysian sooner or later will achieve a beautiful equilibrium and settledness, particularly via intelligent discussion/comment in such platform as yours too.
,,,Reason and judgement are qualities of a leader, lets hope our senior officers has powerful and well integrated core values, convictions and beliefs. Values to safeguard his integrity, keen sense of justice plus fairness to further commands the respect of his followers/subordinates/officers and the rest of us fellow malaysian.
,,,Salam Dato...and to the rest of servicemen/officers in this blog too.

Tok Uban

maurice said...

Not really surprise by the cash of RM37.3 millions left by the late Tan Sri Jaafar Abdul (Deputy IGP 1984).We have to admit senior PDRM officers on the whole make better businessmen when compared to their counterparts in the military.

So to young people out there, please make a wise decision,if you want to wear the uniform and serve the country and be a good businessman later,please do not join the MAF, instead join the PDRM.

maurice said...

By the way ada candidate ke dalam ATM atau bekas ATM yang nak pecahkan rekod the late Tan Sri Jaafar tu?

komando said...

Dear One and All, I do pray that the powers that be hear our voices..if not loud enough at least the little SB cells and Military Intel boys seek out what we say and find out if there is any truth or just all mouth wash!

So much have been blabbered for the past months and the year is almost coming to an end!

I can say we have all taken a very bold step forward thanks to Dato' Pak Chad.

We spoke from our hearts and the soul which says we are all Malaysians first and last!

Do not bother about colour or creed, for the minute we are six feet under nothing matters except for our good deeds and goodness on this planet!

We want a better Malaysia for the future generations, our time left here is almost drawing to an end...

We all want a REAL MALAYSIA!

FOR ALL TO LIVE HAPPILY TOGETHER AND LOVED EACH OTHER!

THERE IS ONLY "MALAYSIA"

NOT 1 MALAYSIA, NEVER! OTHERWISE WE WOULD BE SAYING PREVIOUSLY WE HAD FIVE MALAYSIA!

razak said...

CongratulatIONS TO Gen Hasbullah and Gen Razali on your recent promotions. Its about time some semblance of orderliness is used in the Army's selection of officers for senior positions. Well done and syabas to both of you Dat0-dato.
A word of advise though.. Lihat-lihat ke bawah semasa berjalan kalau tidak nanti terlangar batu pula. Dengar-dengarlah nasihat orang bawahan, bukan semuanya nak cari makan.
All the best and good luck TD.
Kalau dua orang ni tak boleh bela nasib kamu semua, siapo lagi yang boleh diharap... Tu lah. Lain kali kalau nak hantar bakal-bakal panglima bersekolah, tentukan mereka tidak mengambil jurusan perniagaan seperti MBA...dan daripada Institusi pengajian gred ke dua yang terdapat di Filipina--- suruh mereka memilih jurusan yang berkenaan dengan ketenteraan seperti pengajian strategi dan keselamatan dari UM atau UKM. Selamatlah TD insyallah
Kepada Dato Zul UPNM, you terkecuali....

WIRA said...

Kepada mereka yang terpilih tu jangan lupa mereka yang sedia berkorban. Juga memang menjadi lumrah, dalam keadaan sebegini, ada juga yg tak terlibat menjadi mangsa seperti Gen RA. Jangan pula saudara-saudara budiman menyepikannya, nanti TD juga yg rugi.Kerana ia juga dipandang berkaliber dan disanjung tinggi oleh golongan bawahan.

Mat Salleh said...

Salam 1Msia
Dato/Tuanx,

Mat Salleh said...

Untuk makluman semua datox dan tuanx, Majlis Raja-Raja Melayu telah meninggalkan wasiat kepada ORANGX MELAYU yang dinaungi(Memang dipanggil wasiat).Wasiat agung yang ditinggalkan mengandungi beberapa perkara penting termasuklah mengenai kor RAMD. Apa yang saya ingat..perkara kedua dalam wasiat tersebut yang menyentuh secara langsung mengenai kor RAMD (perkara KEDUA...rasax penting tak???)bunyinya lebih kurang seperti berikut: BAGI MENJAGA HARTA DAN KEPENTINGAN KAMU (ORANG MELAYU)DI NEGARA INI KAMI TINGGALKAN REJIMEN ASKAR MELAYU DIRAJA (RAMD) UNTUK KAMU (lebih kurang..kalau salah sila betulkan).Wasiat daripada Raja-Raja Melayu ini telah menyebut dengan jelas dan secara tepat mengenai kor RAMD. Saya tidak membaca wasiat ini secara penuh..walaubagaimanapun setakat mana yang saya renung-renung..wasiat yang dinyatakan penuh dengan makna tersendiri. Orangx di dalam RAMD sendiri hendaklah menilai dan mentafsir intention Raja-Raja Melayu melalui wasiat tersebut. Tidak pula dinyatakan di dalam wasiat tersebut manax kor selain dari RAMD(minta maaf la ye kor lain...MRR yg buat tu..tak ada campurtangan politik atau jeneral.Yg ada adcx Raja...tak bersuara pun).

Oldman Gunner said...

So Mat Salleh, what is your point here? Is RAMD ready to fight corruption in Malaysia and in the Armed Forces.....
Jangan hanya bangga pada nama... without other corps and services RAMD tak wujud, RAMD cannot stand alone....
You don't fight alone Bro.....

askarsusu said...
This comment has been removed by the author.
Mat Salleh said...

Saudara Oldman Gunner...

Apa yg saya cuba sampaikan disini adalah untuk menyatukan semua orangx melayu tak kira kor.Dalam wasiat MRR intipati utama adalah kepentingan orang melayu. Dalam korx lain sdh tentu ramai orang melayu. Tetapi apa yg MRR nak bgtau adalah RAMD adalah aset yang ditinggalkan untuk membela anak bangsanya. Isu rasuah tidak berkaitan dalam wasiat ini..itu lebih pada tindikan peribadi seseorang yang mementingkan duit sematax.
Kalau saudara oldman gunner berbangsa melayu tetapi berada dalam kor RAD, seharusnya saudara berbangga kerana adanya kor RAMD sebagai benteng pertahanan bagi bangsa melayu itu sendiri. So..cubala berfikir dalam konteks kita bangsa melayu dan bukannya mengikut kor masingx..ok bro??

pendita said...

Sdr Mat Salleh,

Hakikatnya,memang betul la kalau dinyatakan RAMD diwujudkan untuk menjaga,memelihara dan mendaulatkan negara, bangsa Melayu serta agama Islam. Kalau mereka sentiasa memahami dan berpegang kepada amanah tersebut, dan tentunya tak mungkin akan berlaku perkara-perkara yang diperkatakan. Kata pepatah Melayu: BANYAK AIR SEDIKIT MINYAK, MINYAK JUGA DI ATAS.

WIRA said...

Hello Saudara Mat salleh'
Why make such a big fuss about RAMD and it's likely role in the future. A thinking man will straight away know that it is only RAMD's existence and heritage that is linked with the MRR, not its role. The stark reality today is RAMD does not need the MRR, it is the other way round.
While it might not have been your intention, your point seems to irk oldman gunner as well as hurt the feelings of members of other Corps'.
True the RAMD have earned their colours during WW2, the Malayan emergency and during their deployment under the UN flag (Congo being an exception), but are the sacrifices of other members of the Armed Forces any less compared to the members of RAMD?
Please open your mind and consider this fact. The 2 regiments of TD that mutinied does not belong to the Ranger Corp....Yes, if that is the loyalty that you call 'taat setia', can we now actually rely on the RAMD to give us the so called 1st line protection when the crunch comes?
To my mind, hardly... Be real man.. In times of need, Malaysia will have to rely on everybody's effort irregardless whether they are Chinese, Indian, Siam, Serani, Panjabi, Dayak, Melanau, Kenyah, Murut, Kelabit, Kadazan, Dusun, Bajau, Orang Asli and the rest in a collective entity to defend the country. Askar Melayu yang berapa kerat tu mana nak cukup. Mungkin jaga Istana kot..
Furthermore, future conflicts will be won by smart and technology savvy soldiers; blind loyalty will not get them anywhere.
So janganlah perkecil khidmat Kor-Kor lain.. mereka tu kebanyakkannya Melayu jugak....and than again, what about the sacrifices of other races?
So let it rest.

Oldman Gunner said...

Mat Salleh, please do not forget the Non Malay Officers and Soldiers who gave their life for Malaysia. If you are free, please take your time to visit the Army Museum in Port Dickson and have a look at the Soldiers Memorial Stone, the Officers and Soldiers who gave their lives for our country does not only come from the RAMD and also not only Malays.
The list of Officers and Soldiers who received The Medal PGB for their sacrifice according to Wikipedia are

Senarai penerima Pingat Panglima Gagah Berani
Jeneral (B) Tan Sri Mohd Ghazali Hj Che Mat
Mejar Jeneral (B) Abdul Rahman Khamis
Mejar Jeneral (B) Dato' Abdul Kadir Nordin
Mejar Jeneral Dato' Abdullah Babu
Kolonel (B) Ismail Salleh
Kolonel (B) Maurice Lam Shye Choon
Leftenan Kolonel (B) Ismail Ghows
Allahyarham Leftenan Kolonel Ahmad Abd Rashid
Leftenan Kolonel (B) Abdullah Dolmat
Leftenan Kolonel (B) Robert Rizal Abdullah
Allahyarham Leftenan Kolonel (B) Kassim Abdul Kadir
Leftenan Kolonel (B) Abd Jalil Makmor
Leftenan Kolonel Basri Omar
Komander Anuar bin Alias TLDM
Mejar (B) Baharin Abd Jalil
Mejar (B) Neville Herbert Seible
Mejar (B) Lee Ah Pow
Mendiang Kapten Shanmuganathan Al E.Rampoo
Mejar (B) Kamaruddin Mohd Jamal
Mejar (B) Mohamad Basri Din
Mejar (B) Samaon Ahmad
Mejar (B) Dato Salehuddin Muttalib
Mejar (B) Mohd H Piah Ali
Mejar Roslan Abd Rahman
Mejar KM (B) Michael Riman ak Bugat
Leftenan Kolonel Halim Khalid
Mejar Abd Aziz Abd Latif
Kapten Suhaidi Hj Saad
Kapten (B) Panir Chellum al Velaitham
Kapten Khairul Anuar Abd Aziz
Kapten Mohamad Juraimy Ariffin
Leftenan Wan Hassan Wan Ahmad
Leftenan Muda (B) David Fu Chee Ming
Pegawai Waran 1 (B) Mohamad Bahrom
Pegawai Waran 1 (B) Osman Sharif
Pegawai Waran 1 (B) Kanang ak Langkau
Pegawai Waran 1 (B) Ahmad Adnan
Pegawai Waran 1 (B) Ielias bin Ibrahim
Pegawai Waran 1 (B) Mohd Zain Mohd Nor
Pegawai Waran II (B) Tachmi bin Ismail
Pegawai Waran II (B) Makmor Said
Pegawai Waran II (B) Joseph Miling ak Kilong
Pegawai Waran II (B) Indang ak Engkas
Pegawai Waran II (B) Beliang ak Bali
Pegawai Waran II (B) Jamaludin Suraini
Staf Sarjan (B) Osman Ismail
Staf Sarjan (B) Md Ali Ahmad
Sarjan (B) Choo Wah Soon
Sarjan (B) Jantan Nyamat
Sarjan (B) Muit Ahmad
Sarjan (B) Ahmad Rodzi Md Noor
Sarjan (B) Cheng Eng Chin @ Chong Yong Chin

Maybe someone can post the actual list.

cyclops said...

Alhamdulillah. Kita punya suatu wasiat dari Majlis Raja-Raja. Walaupun saya tidak membacanya lagi, tapi saudara kita ada menyatakan bahawa beliau ada membacanya...Raja-Raja Melayu meninggalkan satu rejimen yang dipanggil RAMD demi untuk menjaga kepentingan orang Melayu. Saya sangat berharap agar 'pagar' yang ada tidak memakan padi yang dijaganya. Saya sangat berharap agar pagar tersebut tidak bocor sehingga membolehkan sesiapa juga yang tidak berkenaan merosakkan padi didalam. Bocornya pagar tersebut boleh disebabkan oleh rasuah, penyalahgunaan kuasa, tamak, sombong, mementingkan diri sendiri dan sebagainya. Walau apapun semangat yang ada, Pegawai-pegawai dan anggota RAMD mesti membersihkan diri daripada sifatx diatas,ikhlas, bersikap membantu dan menolong kawan dan jujur dalam segalanya. Jadilah pagar yang sentiasa menjaga kehormatan setiap anak melayu walaupun mereka dari Kor-Kor yang lain. Hilangkan sifat tamak iaitu yang hanya menjaga kepentingan diri dan sekutu tertentu sahaja. Kalau itulah wasiat Raja-Raja Melayu pasal RAMD, maka setiap orang didalam RAMD mesti berubah menjadi lebih baik dari sekarang ini....akhirnya, semuanya akan TAATSETIA

WaliMuar said...

Saudara Oldman Gunner,
Yang ada dan boleh guna huruf (B) lepas besara adalah pegawai ATM sahaja, yang LLP tidak boleh guna huruf (B) selepas nama sebab mereka tidak ditauliah oleh YDP Agong.Kalau tak caya pegi tanya MAT dan semak AKTA AT 1972 .Jangan le pandai pandai ubah undang undang ni.Polis yang jadi pak pacak ke, Bomba, RELA ke dan lain lain langsung tak boleh pakai huruf (B).Ni le yang spesial buat pegawai ATM pencen..........kalau tak tau.

Tangkas Perkasa said...

Wira and Oldman Gunner,

Apa yang you all merepek tentang RAMD ni! Mat Salleh sebut fakta aje. Janganlah emosional sangat. Melatah tak tentu pasal. Saya pun ada banyak contoh mengarut yang dilakukan oleh anggota dari Kor-kor lain. Tak perlu saya highlight kat sini kan! Sebab perkara-perkara seperti itu menjadi pengajaran kepada semua. So think combine and joint. Jalan biar ke hadapan, bukan ke belakang.

Salam 1Malaysia

Oldman Gunner said...

Saya rasa MRR telah buat membuat kesilapan di sini, sepatutnya dalam Wasiat MRR tesebut di letak sebagai RAMD(+) dan bukan nya hanya RAMD.

@WaliMuar, i only copy and paste from Wikipedia.Mana saya tahu apa itu MAT atau AKTA AT...
BTW apa itu MAT....
Anyway who bothers..

askarsusu said...

apa lah salah RAMD sampai dihina n dicaci bgitu, org yg dalam RAMD tu yg teruk tapi bukan semua hanya minoriti kecil aje wahai snr bro... jgn lah nak salah kan nyamuk dibakar kelambu... cuba kt bold sikit n gentlemen sikit, bgtau aje by name siapa2 keparat yg merosak kan ATM amnya n TDM khasnya... baru lah jantan namanye... ini main generalise aje.. mcm tak ada ilmu aje yg memberi komen tu... tengok semua nya dah snr malu lah dgn askarsusu nie... hehehe

cyclops said...

Setuju dengan Tangkas Perkasa kali ini. "...Sebab perkara-perkara seperti itu menjadi pengajaran kepada semua". Sudah dikata dan didebat ramai pasal RAMD officers (not the corp). Nway, RAMD memeang seperti di wasiatkan oleh Raja-raja Melayu. Demi orang Melayu dan tanahair ini. Kita tetap menyanjung tinggi dan berterimakasih kepada semua rakyat Malaysia bukan Melayu kerana jasa dan pengorbanan mereka selama ini dan di masa hadapan. Tetapi yang HAK nya seperti wujudnya RAMD demi negara dan Tanah Melayu ini mesti dihormati. Tak usah direpek-repekkan lagi. Semoga Pegawai dan Anggota RAMD menjadi tunjang yang sentiasa boleh diharapkan oleh semua rakyat dinegara ini.

Oldman Gunner said...

Saya amat setuju dengan Tangkas Perkasa dan Cyclops. Kita memang memelukan RAMD bagi menjaga Kedaulatan Negara Kita, tambah2 lagi bagi menjaga kepentingan orang melayu. Kita tidak mahu apa yang berlaku di Singapura berlaku di Malaysia. Tetapi, adakah RAMD hanya diwujudkan untuk menjaga kedaulatan Negara kita atau untuk menjaga kepentingan beberapa individu atau parti politik. Apa yang saya takut, KETAATAN dan KESETIAAN RAMD disalah gunakan untuk kepentingan politik atas nama Kedaulatan Raja-raja Melayu.

Satu perkara lagi yang ingin saya utarakan disini ialah "where do the military officers stand in the outside world".

Saudara WaliMuar kata:
"Polis yang jadi pak pacak ke, Bomba, RELA ke dan lain lain langsung tak boleh pakai huruf (B).Ni le yang spesial buat pegawai ATM pencen..........kalau tak tau."
Apa yang spesial sangat dengan bekas pegawai tentera. Kalau balik kampung lepas pencen ok lah. Cuba duduk kat bandar, takade spesialnya... samada yang dah pencen atau pun yang masih berkhidmat, you are nothing and nobody kat dunia luar. jangan duk syiok sendiri.

Pihak tentera perlu memikirkan sesuatu bagi mengembalikan zaman kegemilangan tentera. Saya masih ingat lagi.... zaman 70an dan malah awal 80an, seseorang Pegawai Tentera mahupun Peringkat Bawah apabila kemana-mana pejabat kerajaan dengan berpakaian unifom akan mendapat layanan istemewah. I don't think they do the same now.

Apa yang dicoretkan disini adalah hanya pendapat peribadi saya yang tidak berapa.
Sekian.

Mat Salleh said...

Saudara Oldman Gunner...

Nampaknya saudara masih tidak memahami intipati yang saya cuba perjelaskan. Saudara terlalu menurut perasaan hati disebabkan taksub pada kor sendiri. Saya amat menghormati korx lain. Memang diakui korx lain turut menyumbang kepada tubuhnya ATM di negara ini. Namun apa yang saya cuba sampaikan ialah fokus kepada Rejimen Askar Melayu DiRaja yang berkait rapat secara langsung dengan institusi beraja di negara kita. Bagi MRR, RAMD adalah tulang belakang untuk nyawa dan harapan yang perlu dijaga dan dikekalkan.Cuba kita fikirkan...mengapa Sultan Johor menubuhkan Askar Setianya sendiri sedangkan ATM dah ada. Lagipun bukannya berlaku peperangan pun. So..disini Sultan Johor berpendapat askar sendiri merupakan satu kebanggaan baginda dan kepercayaan penuh diberi untuk menjaga institusi beraja di Johor. Baginda tidak mempertikaikan mengenai kesetiaan dan keupayaan anggota ATM yang sedia ada dengan mewujudkan askar sendiri. Saudara hendaklah memahami dan mentafsir dengan mendalam apa yang tersurat dan tersirat dalam wasiat MRR kepada bangsa melayu. Harap saudara bersikap terbuka menerima kenyataan bahawa RAMD diakui oleh MRR sebagai warisan baginda kepada bangsa melayu. Salam bro...

Oldman Gunner said...

Saudara Mat Salleh, saya amat setuju dengan saudara 101%. Apa yang dinyatakan oleh saudara adalah hanya fakta yang didokumentasikan. Tetapi, (ada tetapi lagi ni) what is actually happening on the ground. Cuba saudara ambik contoh pergolakan isu politik di Perak sekarang ini. Bagi saya (ini pendapat saya sendiri dan pendapat ramai yang sewakyu dengan saya). Institut Raja-raja telah menjadi alat politik untuk kepentingan parti politik. Sebagai seorang Melayu (atau pun sebagai seorang Rakyat Malaysia) yang amat menghormati dan menyanggung tinggi Institut Raja-raja dan Kesultanan, saudara tak kecewa ke. Bagi saya, saya rasa amat kecewa.
(Everybody knows what happen in Perak).
Saudara, pikirlah sendiri.
Saya mohon maaf kepada Datuk, kerana lari daripada tajuk asal dalam post ini.

Saya tidak mahu panjang lebar lagi, saya masih menghormati Institut Raja-raja.
DAULAT TUANKU!!

Mat Salleh said...

Saudara Oldman Gunner...

Terima kasih kerana saudara telah memahami dengan sebenarnya apa yang sya cuba sampaikan. Marila kita bersamax mengangkat martabat bangsa melayu walaupun kita dari kor yang berlainan. Mengenai isu di perak...saya melahirkan perasaan gembira dan bersyukur sebenarnya. Institusi beraja kita telah menjadi penyelamat kepada bangsa melayu. Saya bercakap mengenai bangsa melayu dan bukannya parti politik. Kenapa saya bersyukur??Walaupun pihak pembangkang menang dalam pilihanraya yang lepas dengan majoriti parti yang menang adalah parti DAP..namun mereka tidak boleh mengambilalih kuasa pemerintahan eksekutif kerajaan negeri kerana undangx tubuh kerajaan megeri perak telah menetapkan bahawa menteri besar hendaklah dilantik dikalangan orang melayu dan diperkenkan oleh sultan. Apa akan jadi sekiranya tidak ada raja di negeri perak??Sudah pasti negeri perak bakal menjadi seperti Pulau Pinang. Rasanya kita pasti tahu siapakah yang bakal menjadi ketua menteri sekiranya tiada raja. Tak apa negeri perak diperintah oleh pihak pembangkang asalkan kuasa masih ditangan orang melayu. Mungkin ada yang berfikir apa gunanya orang melayu yang memerintah, tetapi di belakang beliau ada orang lain yang menjadi mandor sebagai tukang arah. Jangan bimbang..masih ada lagi di belakang mereka iaitu Raja yang kita cintai..Kemurkaan raja kita akan mengundang perasaan amarah orang melayu.Tidak akan ada orang melayu yang sanggup melihat rajanya dihina. Orang melayu akan bangkit menentang sebarang usaha merendahkan martabat institusi diraja di negara kita ini. cuma masanya sahaja belum tiba...

pendita said...

Sdr Mat Salleh

Jangan sampai macam bangsa Melayu di Singapura jadilah. walaupun mereka dalam keadaan terdesak dan tersepit, mereka tak dapat bangkit seinci pon.

Col Roseli said...

Perhaps with the introduction of
1Malaysia, it would attract more non-Malays to join the Armed Forces. Afterall who would want to join the force if high ranking generals are only reserved for the Malays or RAMD for that matter.