Monday, October 26, 2009

WHO NEXT?

There has been a lot of speculation along the corridors of Mindef as to who would be the likely candidate to succeed the Army Chief, Gen Tan Sri Ismail Jamaluddin when he retires next year. Gen Tan Sri Ismail has been the Army Chief since 2006 and was at one point rumoured to succeed Gen Tan Sri Abdul Aziz Zainal as the Chief of Defence Force (CDF). This however did not materialised as the post was eventually taken up by the Chief of Air Force, Gen Tan Sri Azizan Ariffin who succeeded Gen Tan Sri Abdul Aziz on September 1st 2009.

In an open letter that I wrote to Gen Tan Sri Ismail posted on October 2009, I did imply that he should accept full responsibility with regards to the army’s involvement in politics during the Bagan Pinang by-elections held recently. The once apolitical status of the army has been ‘hijacked’ by the blatant involvement of the army under his charge during the campaigning, that has now placed the army in the firing line of the opposition for ridicule and unfavorable criticism. This will be the legacy that Gen Tan Sri Ismail will leave behind when he finally retires from the army.

It is the norm in the military service that upon the retirement of the Chief, it will be the Deputy who will continue the succession. However, there has been several instances in the past where the norm has been breached, in an obvious reflection of the internal strife and politicking that occurs among those who makes the ultimate decision. This act of abnormality give rise to various speculation and perception among members of the Armed Forces that conjures negativity, favouritism and poor planning on the part of the leadership.

As an illustration, during the last promotion exercise for the post of the Air Chief, the Deputy Air Chief was replaced, and another officer named to succeed the outgoing Air Chief. Another officer who was the Chief of Staff at Armed Forces HQ and possess the right credentials to be the Air Chief, was instead made the Deputy Air Chief.

In the case of the army some years back, a Deputy Army Chief had been bypassed for the post of Army Chief on three occasions, till he finally retired upon attaining the age of 55. This was an unusual case, and rumours has it that the Deputy Army Chief was a person who did not tow the line of the political masters and was ‘punished’ without any chance of a promotion. But in-so-far as the officers and soldiers were concerned, he was popularly known as the ‘Soldiers General’, and I suppose he paid dearly for being popular among the officers and soldiers.

Now, rumours has it that the incumbent Deputy Army Chief is likely to share a similar fate with that of his predecessor mentioned above. His is likely to be replaced by an officer who is favoured by the Army Chief, and who is poised to become the Army Chief when the incumbent retires. Rumours are abound that this plot is to safe guard the business interest of the Army Chief when he retires, and also that of his business friends and family members. If this is true, it is only proper that an investigation be carried out to determine the verity of the rumour. It is a rumour like this that puts the army in bad light, loss of public trust and confidence and most of all, it creates discontent among the serving members.

Here is where the Defence Minister being the Chairman of the Armed Forces Council (AFC) can play a decisive role to deliver a decision that may not be popular to the Chiefs, but one that is acceptable to the service. He should not show prejudice, and in making a decision, he has to be firm where the interest of the service is utmost, and to sack those who are known to have abused their position for their own personal benefit.


CRUSADE AGAINST CORRUPTION

26 comments:

Ahmad said...

YBhg Dato,
sekiranya ZZ tu jadi PTD pun sama saja malah beliau ini lagi ranggi orangnya.Malah kroni dan orang kampong dia saja akan dijaga......so the army have no choice but to take someone who is out from Army Hq.
semutkecil

banjarbp said...

Dato'

Setuju, ambil orang dari luar Army Hq and non RAMD ..... apa macam???

ArshadRaji said...

Saudara Banjarbp,

Saya berpendapat bahawa tidak ada salahnya sekiranya jawatan PTD itu di sandang oleh saorang pegawai selain dari kor RAMD. Pernah jawatan tersebut di sandang oleh pegawai dari Kor Armor.

Saudara Ahmad,

Army does not have any choice now but to elect the best among the worse. Ini lah dia kalau orang sudah jadi buta kerana hendak mencari kekayaan, dan tidak lagi mementingkan kerjaya mereka. Army kini sedang menghadapi keadaan yang amat parah.

john said...

masalah integriti sangat serius ni... who we can trust???

FMZam said...

YBhg Dato'

Saya menunggu lama untuk mendegar perkataan seberani ini diluahkan dari mulut Dato', akhirnya hari ini saya dengar dengan jelas apa yang selama ini ingin saya dengar kata-kata murni dari seorang pejuang tulen Crusade Against Corruption yang telah membangkitkan saya dari kubur.

Saya tidak bermaksud untuk membantutkan kesuburan Blog Dato' yang sedang bercambak biak dengan kehadiran ramai blogger yang berani menyuarakan pendapat, sememang itulah yang saya harap selama ini kerana inilah satu-satunya blog yang berpotensi untuk menjadi 'deterrent' kepada keruntuhan yang berterusan berlaku dalam Tentera Darat khasnya.

Saya masih ingat dalam salah satu posting sebelum saya "pergi" dulu, terpandang dibawahnya ayat yang Dato' tulis dalam breket (Dying crusade). Begitu hampirnya Dato' kepada satu kehampaan namun dari situlah bermula titik tolak yang memberikan kekuatan untuk Dato' segera bangkit semula dari jatuh sehingga berjaya menjuruskan trafik datang berarus ke blog Dato'. Itulah sebenarnya kejayaan bukan kerana kejayaan itu adalah kerana kita tidak pernah gagal, tapi apabila kita bangkit semula setiap kali kita jatuh.

Terima kasih kerana membangkitkan saya semula dari kubur, saya harap saya tidak akan jadi zombie dalam blog ini. Namun kalau saya jadi zombie sekalipun biarlah saya jadi zombie kepada Mael Polin dan kuncu-kuncunya.

Ucapan syabas buat Dato dan semua crusaders blog ini. Jangan berhenti selama perjuangan melawan rasuah menjadi misi hidup tuan-tuan. Terima kasih.

Capt's Longhouse said...

,,,it was with courage and pioneering spirit that made some of us to leave the Armed Forces early as we were needed to nationalise the civil market with local pilots too.
,,,firstly, i carry no grudge or grievance but i have these to say..lah,
,,,many thought that we were unfaithful etc but only the best out of the aircrew took this challenge to be on their own outside the Armed Forces in the early days !. Strong guiding principles, values, character and integrity gained while in the services were the foundation of our success outside the system.
,,,Sure an egg is an egg ! but i sincerely believe that the best left for other battles on behalf of the nation too !. Guess the rotten eggs were left behind to spoilt the cake ?. Without exemption indeed, many of them from my books are indeed dead woods and pretty waste of time plus tax payer's money to retain 'with-in' the first place !. Partly, my/our fault too, should have terminated them in the early stages as their instructor/examiner while we were in the RMAF. BUT its all in the records, if anyone ever cares to revert back to the old records !!. I just can't believe my eyes when their names were displayed/mentioned recently..oh my GOD !!. Holy shit !!...not these guys ??.
,,,Really scraping the bottom of the barrel, I must say.

I rest my case !.

wini said...

Syabas Dato', I guess the rot in the army officers' corp started just before you were at Army Admin. Remember, when they weed out good officers simply because of age limit to enter MTAT, followed by Fast Lane, highways and Lorong Haram ? Next came connections and dollars and cents, no wonder few were referred to as businessmen in uniform

xpara87 said...

wini,,
you are right.
Good officers left early leaving these rotten lots to lead.
God bless the army

Fabian said...

My dear friend,

1. Good or bad, it is us, Malaysians. Good or bad it is our MAF. Good or bad, we have to face it and suffer with it if it is bad.

2. The important question is: what are we as Malaysians doing abovt it? At least, you are doing great, establishing your blog and working tirelessly on it. Your Crusade Against Corruption will be recognised.

3. What about other great generals of ours? No doubt some are trying their best to speak up and contribute their ideas. Many more need to be harnessed to help improve our MAF.

4. The new PM had created a department in the PM Office, Unity and Performance Management, under the charge of Minister YB Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon. Are the veteran Generals making use of that channel to offer their ideas and siggestions to help improve unity and performance, including MAF's performance.

Again I say well done to your good effort which not only act as a deterrent but as a source of good intelligence.

Best regards to all in the fight for the good of Malaysia and MAF. Your children and grandchildren will be proud of you.

Fabian Wong
Kuching
017-851-5225

hussin said...

dear dato,

the system is kaput. the only way to resolve this is to be together with the rakyat for reform. mana ada jeneral yang tolak 'suruhan' orang politik? yang saya pasti hanya seorang dua. ts sany dan dato ghafir. tengok apa jadi pada ts sany? dan kita semua tahu apa jadi dgn dato ghafir.

we need to revoke the system. 1malaysia is only a life support for the kaput system.

crusader against corruption

komando said...

"The good always die young!"

Some like to say that. maybe there is some truth to it...maybe..otherwise some of them, when they can't "Tow the Line" they just Quit!

MANY - Out of frustration, dissatisfaction, dishearten & sheer condemnation!

The system was changed to suit some in the powers of corridors, some had personal agendas, some wanted to become rich, some aspired to be big time players (politics) and some aspire to be Generals!

By all means do it...and the Organization becomes a laughing stock and is being ridiculed by those who are in as well as those who have left.

The ones still serving only grumbles silently, fearing they will be reported!

Those who had left can only shout and stomp their feet, hoping things will change and will be heard!

HOPING IS THE WORD I USED !
...WE ARE ALL HOPING ONLY..
NO 100% GUARANTEE THINGS WILL CHANGE & BECOME BETTER!

THE POLITICAL WILL TO CHANGE?
IS THERE ANY BRAVE SOULS LEFT INSIDE THE SERVICE?

OR THEY ARE JUST THERE TO MARK TIME AND COLLECT THEIR MONTHLY PAY CHECKS AND AWAITING TO PENSION OFF!

WE SHALL SEE ALL COMRADES!
Indeed we all shall wait and see !

EAGLE said...

There is a need to overhaul and reform on the selection of the head of Malaysian Armed Forces and the three service chiefs.
There must be a check and balance so that whoever is selected to be the head must be prevented from abusing their power. It is not that these people should be at loggerhead with the politicians but they must understand the "amanah" and be accountable and responsible to the rakyat and that is the priority!!!
But incompetency is breeding at the moment and nobody seems to know what to do. Whom do we report to now? The PM, Defense Minister or the Royal Highness!!!
Wonder whether the Defense Minister has the courage to put thing right or he may be good at just rhetoric!!! Lip service or "cakap tak serupa bikin".
As seen at the recent promotion in the Royal Malaysian Air Force- surely something is missing or there is an agenda behind the whole exercise. (Quietly many people knew it!!!!!) Even if you listen, be it outside or within the Armed Forces, there are many unanswered questions and queries. Even the choice of the Panglima Angkatan Tentera is perplexing and people are dumbfounded!!! Is that man has the credentials? Merits? or it is just there is no choice or were the minister himself serious in placing the thrust of the nation security in the hand of some guy like this!!!
We need to ask the Defense Minister does he know or he is only interested in his political mileage!!! It is time for him to use his brain instead enjoying the perks as defense Minister being treated like GOD and traveling in the RMAF Aircraft as and when he wants it. Or does he know what is happening around him or kena kelentong all the time. Has he got the political will!!!
Look at the three services now!!! keadaan nya kurang meyakinkan, what more with the kind of people at the helm!!! Or kita syok sendiri with so many people with stars walking around look important!!!
Kapal Terbang pun tarak, kapal laut terbakar dan pun tak ada dan nak harapkan the infantry !!! your guess is as good as mine!!! Submarine!!! Sukhoi and orang kampung kata kereta kebal dan soljar yang mana pilihan kalbu!!! Good luck and good health Dato'.

Fabian said...

My dear friend,

1. It is most interesting to get all the feedbacks and nice and sometimes juicy comments. Some are hard-hitting and some sensitive, etc.

2. What are the options/courses open to help solve the woes and weaknesses of the MAF ??????????

a. Mobilise veterans, especially the great retired generals for support for a good cause - to persuade and convince the DM to act decisely to change the MAF, as the veterans see fit. Of course, the serving generals and staff have their own plans. Theirs may differ from the veterans' plans. It's ok. The starting point could be the coming gathering of the retired officers in November. A veteran Think-Tank or a Working Group be established to map out a programme of having regular lunches or dinners with the DM and serving chiefs. There must be a communication-link established and the frequency of meetings fixed for each year in advance and a joint secretariat formed. Your blog must continue, business as usual.

b. Propose to the PM a Veteran Ministry headed by a retired general, independent, with its own budget, directly answerable to the PM be formed. This Ministry is responsible for formulating policies concerning and affecting the retired MAF personnel or veterans. This Ministry shall have a close relation and cooperation with the Ministry of Defence.

c. The size of the Ministry of Defence to be reduced and "real NS" be introduced, emphasising on military knowledge and skills.

d. The selection of the three service chiefs to be in consultation with the veteran generals or Veteran Ministry if established, chaired by the DM over a dinner.

3. There could other courses or options that could be discussed and we have many capable retired generals who could be the "consultants"

4. Lastly, I just want to add, "Actions speak louder than WORDS."


Fabian Wong
Kuching
017-851-5225.

lol said...

Dear Fabian Wong Sir,
Dream on. Getting the past crooks to sort out the incoming crooks? We low level staff officers had a standing joke of our Generals- How do you defeat our enemy? Answer - Post our Generals to the enemy side!!!

arn said...

YBhg Dato,

Salam hormat. Adalah satu yang menyedihkan bila melihatkan calonx kepimpinan tertinggi TD sekarang ini. Kelihatannya merekax ini telah hilang jati diri, tidak lagi berpaksikan kepada matlamat perjuangan mereka masa mulax menyertai perkhidmatan dulu. Kita lihatlah sapa dia contender untuk jawatan PTD. Kroni, bisnes dan fulus adalah perkataan mainan mereka.

Orangx yang tidak berwibawa dilantik sebagai pemimpin. Mereka ini sanggup untuk melacurkan maruah dan menggadaikan jati diri demi mencapai apa yang dicita-citakan.

Tidak salah cadangan agar melantik pegawaix atasan selain dari RAMD untuk menerajui TD. Mungkin kita boleh cuba.....SETUJU????

john said...

mr lol, i like ur joke hehehe... but who cares men... i hope what ever i read here is not true..but i dont know....news says ex ksu get caught ...mmmm

wini said...

Fabian,
Only some retired generals are worth talking about. Some are too committed to their business links with Mindef and politicians such as ball ...

renjer said...

YBhg Dato’ dan kawan-kawan,
Demi kebaikan organisasi kita yang kita cintai dan hormati saya cadangkan komen kepiminan ketenteraan dielakkan agar menjaga maruah kita. Perkara-perkara kecik yg dibangkitkan akan mejadi besar dan tidak elok pandangan orang lain. Guna saluran lain utk melobi dan bersikap professional. Komen peralatan kita juga elakkkan. Sekiranya ada penyelewengan terus buat laporan agar tindakan sewajarnya dapat diambil dan tidak menjadi isu lagi. Saya harap kekawan bekas atau masih berkhidmat paham. Jangan ikut emosi...tegurlah secara berhemah utk kebaikan bersama dan bukan utk popularity atau agenda lain. Ingat kita manusia ni tak lari dari buat kesilapan. Jika ada kawanx buat kesilapan tegurlah secara membina….janagn hebohxkan dlm bolg/laman web. Tulis surat kpd SPRM atau PM/TPM.... jika ditegur makin menjadi...jangan suka cari kesalahan orang lain.Insyaallah jika ditegur secara berhemah dan membina insane itu akan berubah dan balik ke jalan ALLAH...Dato’ dan kekawan akan dapat pahala dan diberkati ALLAH.

komando said...

Dah di tegur lama...sampai pencen tidak ubah....secara hemah...
makin lama makin teruk

dah cakap tak dengar dah marah tak dengar dah maki le ni masih gitu jugak tak ubah

dah sebati, joli joli semua jadi!

so....punah semua jawab nya!

john said...

YBhg Renjer,
Initially I tend to agree with you. But deep in my heart says your style will not working as well. What they are doing is to emphasize the bad thing is bad. If u don’t involve so you don't have to worries... Lets young generation aware and lets them establish a deterrence to corrupt people... So Renjer, welcome to new generation or choose yours. tq

razak said...

Dato'
My guess ZZ will remain and make it to the top. Next time, please tell Mail Polin next time before he decides to shoot somebody, look who is standing ZZ first!!

FMZam said...

Maaf renjer,

Saya mungkin menghilangkan diri dari blog ini tapi saya tetap mengikuti perbincangan yang dipaparkan. Saya kira saya mau menjawab perbincangan saudara tapi saya rasa dengan jawapan Komando dan John pun sudah lebih dari memadai kerana mereka nampak apa yang saudara selama ini tidak nampak. Kalau saudara takut nak lawan rasuah jangan ajak orang lain takut macam saudara.

Melawan rasuah ni cukup kah dengan berlembut dan berhemah, kalau cukup tak payah ada MACC dan BPR, baik bubarkan saja dari membazirkan duit rakyat untuk bayar gaji mereka.

Komando tu cakap memang betul, dah puas cakap dan nasihat tapi tak insaf-insaf jugak. Jadi nak berlembut apa lagi, alangkan dengan cara keras pun dia lawan mati2 nak tegakkan benang basah.

Saudara ni nampak pada saya macam seorang yang berkerja sebagai suara orang-orang yang rasuah aje?

Dalam blog ni kita tak takut siapa pun walau sekalipun Mael Polin ke, Zahid Hamidi ke atau Najib ke, datanglah kalau berani berbincang. Di luar blog pun kita tak takut sebab kita ada bukti, malahan diluar pulak diaorang yang rasuah tu yang takut dengan kita, bertempiar lari dan mati2 cover up. Tak payah ceritalah lapor kepada SPRM kalau SPRM pun ada orang yang kerjanya cover up.

Dato' Arshad dah cakap it's better we shame them then letting them wasting taxpayers' money.....

Tak payah lah nak sebut nama Allah pulak sebab general2 rasuah tu pun tak lekang sebut nama Allah tapi tetap lakukan rasuah.

renjer said...

YBhg Dato’ dan kawan-kawan
Kalau Dato’ judge i dalam perkhidmatan, Dato’ punya perisikan tak mantap lagi. Kita ni orang Melayu dan ISLAM. I dengar dan dapat tahu Dato’ dan kawan-kawan pun dulu tak betul jugak. Main golf waktu pejabat dan nak free pulak. Itu semua galakkan rasuah. Kita jangan hiprokritlah! Kita hanya jangan lihat kesalahan orang lain. Cermin diri kita dahulu. Apa yang penting kita perlu nasihat dan tegur apa yang tak betul dengan buktinya dan teguran itu biarlah berhemah dan membina. Sekiranya kita dah tegur dan nasihat…kita dah jalankan tanggungjawab kita. Lepas tu biar Tuhan menentukan kalau dia degil. Jangan aib kan orang. Tak baik. Ingat! Kita tak tahu bila nak mati…..buatlah amal ibadah utk bekalan….jangan nak buat dosa dlm usia kita ni. Ingat balasan dunia dan akhirat. Lagipun perkara ini spt buka pekung di dada….orang yang kata dia baik dan bersih, dan suka cari kesalahan orang lain…dialah hipokrit dan di benci ALLAH.

FMZam said...

Betapa jahilnya kawan kita si renjer ni, pada ketika kita sepatutnya bersama berjuang menentang general2 rasuah, dia berjuang menentang general yang melawan rasuah. Rupanya masih ada manusia jenis ini di kalangan kita yang nampak kuman di seberang laut tapi tak nampak gajah di depan mata dia. Apa nak kata pada budak jahil ini, baik kita biarkan saja dia dengan labunya, kalau dah memang dia nak sangat terjun bersama2 labunya, biarkan lah!

Kita tinggalkan renjer dengan kejahilan dia, kita teruskan dengan perjuangan kita, walau renjer kata kita hipokrit kerana mencari kesalahan orang lain tanpa melihat diri kita dalam cermin dahulu, itu tak jadi hal sebab tengok cermin bukan kerja crusader, itu kerja peragawati yang tengok cermin untuk memperagakan tubuh badan pada orang lain, itu lagi hipokrit!

Kalau renjer kata kita perlu nasihat dan tegur apa yang tak betul dengan buktinya dan teguran itu biarlah berhemah dan membina, kita bagi bukti yang termampu kita sediakan pada renjer dan suruh saja dia gunakan bukti itu untuk buktikan pada kita yang dia berjaya melawan rasuah dengan cara yang berhemah dan membina. Kita tak payah lagi susah2 nak ada MACC dan BPR yang tugasnya buat penyiasatan terperinci dan mendapatkan bukti lengkap, kita tak perlu lagi bayar gaji MACC dan BPR, kita ada RENJER dan lepas itu kita serahkan saja pada tuhan, sebab kalau kita tak ikut macam apa yang renjer cakap, maka kita bukan orang Melayu dan bukan orang Islam!

Bila renjer kata kita jangan aibkan orang, tak baik, memang kita tak baik memalukan general2 yang makan rasuah berjuta2 ringgit. Yang baik ialah renjer yang memalukan kita2 yang main dia kata main golf free. Itulah renjer. Mulai sekarang siapa2 yang main golf free tak boleh tegur general2 rasuah yang main golf betting satu lubang saja RM1000 dan main pulak dengan kontraktor2 yang sediakan duit betting tu. No free golf, OK?

Ingat apa renjer kata, "Kita tak tahu bila nak mati…buatlah amal ibadah utk bekalan…jangan nak buat dosa dlm usia kita ni". Setuju, dan kita ambil kata2 renjer itu dan kita talakan pada general2 rasuah, tala pada Mael Polin, Raja Affendy, Masrani, KSU dan pada semua petualang2 rasuah yang jadi tuan kepada renjer. Kita tau kata2 renjer itu bukan untuk kita sebab kita tau kita semua mesti mati, dan kita tak berdosa melawan general2 rasuah, kita dapat pahala, general2 rasuah yang berdosa dan akan mati bersama dosa2 mereka. Kita tak akan mati dengan dosa tapi dengan pahala.

Akhir sekali renjer kata orang yang kata dia baik dan bersih, dan suka cari kesalahan orang lain…dialah hipokrit dan di benci ALLAH. Ya, general2 rasuah pun kata dia baik dan bersih, dan general2 rasuah pun cari kesalahan orang2 yang melawan kerasuahan mereka. Maka kita tanya si "nabi" renjer yang lebih HIPOKRET ni, yang mana tuhan lebih benci, kita atau si rasuah?

Jadi kita biarkan saja si renjer ni kalau memang kerja dia mencari makan daripada orang yang makan rasuah, dia bukan saja hipokret malah parasit yang melekat pada badan general2 rasuah.

renjer said...

Nampaknya YBhg Dato’ dan kawan-kawan bagitu emosi sekali apabila saya komen. Saya menyokong penuh tindakan membanteras rasuah kerana dia tu penyakit sosial. Saya tidak bangkang kalian mencegah rasuah. Tapi yang saya tidak setuju adalah dibuat secara tuduhan dalam blog. Lebih baik diberi bukti kpd BPR dan biar mereka jalankan siasatan. Ni saya lihat saudara kalian telah menuduh ramai yang lain secara terbuka. Tindakan yang murni adalah dptkan bukti hantar pada BPR. Jangan menabur fitnah tanpa bukti kukuh. Berdosa. Kita kan pasukan KESELAMATAN. Apa cara kita bertindak sekalipun adalah utk selamatkan Negara bukan utk meruntuhkan Negara. Ada cara yg lebih sesuai utk melawan gejala rasuah. Bukan cara tuduh menuduh dan maki hamun tanpa usul periksa macam ni. Saya baru tuduh YBhg Dato’ dan kawan-kawan main golf free dan main waktu pejabat….saudara kalian dah melenting mengatakan telah memalukan kawan-kawan dan mengeluarkan pelbagai komen dan kutukan yg tak membina, menjejaskan renjer. Bila orang aibkan kita marah. Kita ada aje….alasan. Jangan sampai orang lain mengambil kesempatan utk pecah belahkan kita. ESPIRIT-DE-CORP. Blog ni perlu jadi blog memberi cadangan pandangan dan komen yg membina kpd yg masih berkhidmat. Ada sesetengah isu YBhg Dato’ dan kawan-kawan ketengahkan saya sangat setuju dan sesuai. Ingat!! YBhg Dato’ dan kawan-kawan, musuh dan bakal musuh sentiasa mencari ruang dan masa utk pecah belahkan kita. Jangan suka timbulkan atau perbesarkan isu yg boleh melemahkan organisasi kita. Utk makluman YBhg Dato’ dan kawan-kawan, Renjer pun marah dan benci dgn rasuah, tapi nasihat Renjer, tegurlah dan nasihatlah secara membina utk kebaikan organisasi kita. Janganlah YBhg Dato’ dan kawan–kawan, cuba tanamkan dan semaikan bibitx kebencian kpd generasi baru dlm organisasi kita. Sayangilah organisasi kita yg pernah kita bangga dan sanjungi.

FMZam said...

Nampaknya ada yang marah bila kita menulis dalam blog tentang pendedahan rasuah dan telah mengecap "Dato’ dan kawan–kawan, cuba tanamkan dan semaikan bibitx kebencian kpd generasi baru dlm organisasi kita".

Rasanya ayat2 orang yang marah itu macam biasa didengar saja yang sering keluar dari mulut orang2 rasuah yang menggunakannya untuk mematikan isu sebenar bila ditanya tentang rasuah bagi menyelamatkan dirinya. Itu belum lagi kita dengar sumpah seranah maki hamun dari orang2 rasuah yang merasa diri mereka terancam dengan pendedahan kita.

Waktu dalam tentera dulu, dalam satu perbarisan perpisahan seorang pemerintah unit yang diberhentikan "atas nasihat", beliau mengambil kesempatan untuk membalas dendam dengan menyuarakan kata2 terakhirnya yang ditujukan kepada saya mengecap saya sebagai pembelot, pengkhianat dan penderhaka yang mau menjatuhkan ketua. Jadi kalau lepas ini kita dengar ada orang yang marah kita dengan melemparkan kata2 nista, terima sajalah kerana kita berjuang menentang rasuah bukan untuk mendapat kata2 pujian dari sesiapa pun.

Didalam tentera dulu saya juga sama seperti tuan2 yang masih berkhidmat yang merasa betapa takutnya untuk melawan ketua yang rasuah. Namun apabila saya dihadapkan dengan satu situasi dimana orang2 yang teraniaya yang merupakan teman2 seperjuangan saya, datang mengadu dan menuntut saya bertindak atas kapasiti kuasa yang ada pada saya, saya ada dua pilihan dan pilihan saya ialah untuk tidak mengkhianati kepercayaan mereka daripada hidup dikenang sampai mati sebagai pembelot kepada kebenaran.

Sekarang diluar tentera, saya tidak malu kalau terjumpa bekas ketua saya yang rasuah itu, saya rasa dia yang akan malu dengan saya kerana I walk taller than him anytime, anywhere.

Saya pun hairan juga dengan nasib saya, dalam tentera saya ada kes melawan rasuah, diluar tentera pun ada kes melawan rasuah. Dan bukan hanya kes melapor rasuah tapi melapor dengan menyediakan bahan bukti dan exhibit seberapa lengkap yang saya mampu hingga pihak BPR tak perlu banyak berkerja untuk mendapatkan bukti. Cara saya ialah memudahkan mereka2 BPR ini rupa2nya sia2 kerana BPR menjadi malas bila kita lengkapkan bukti, mereka jadi complacent dan ignorant dan tidak profesional. Namun saya dapati bukan itu saja kemalasan BPR rupa2nya malas mereka terbukti adalah untuk melemahkan kes2 yang melibatkan orang2 besar kerajaan dan menutup kes berkenaan dari menjadi perosak imej kerajaan ini. Berbezanya BPR yang saya kenal pada tahun 1993 dengan BPR tahun 2007.

Jadi kalau sekarang kita berani bersuara lantang menyuarakan tentang rasuah, itu bukan menanam bibit kebencian dalam generasi baru, tapi mendidik generasi baru supaya bukan saja membenci rasuah malah memerangi orang2 yang rasuah dengan berani.

Apa guna pakai nama renjer, kalau cuma jadi power renjer untuk orang2 orang2 yang rasuah. Kalau renjer masih nak ketegak dengan saranan "lembut" dia, suka hati dialah tapi kita jangan biarkan diri kita jadi "silembut" yang akan digilai oleh jeneral2 rasuah.