Tuesday, March 9, 2010

SULTAN IBRAHIM – HERE I COME

I am amazed to read a recent statement made by the newly installed Johor ruler Sultan Ibrahim, who had cautioned all Johor state assemblymen and civil servants to buck-up, or be disposed off if they are found to be non-performers or malingerer in the performance of their work. I believe the Johor ruler meant what he said, and his tone shows the seriousness of his intent.

The Johor ruler had repeatedly said that he wants to be briefed on all that is happening to the state, right down to the village level. This will certainly send shivers to some who have been malingering, and also to those that have all the while thought that their status in government cannot be subject to questioning.

I can sense the plight of all state assemblymen and civil servants, and the sleepless nights that they will have to endure, if they are suddenly being called to the palace for an explanation. Mind you, the Johor ruler even said that he has his own people, or 'agents' of sorts to keep him inform, and this gives little opportunity for anyone to tell a 'cock and bull' story.

This is an example of leadership that our military leaders should emulate. To be at the 'helm' is to know everything that is under one's command, and with knowledge, one tends to gain greater respect. It is pointless for leaders (military included) to go around sporting in suit and tie, accompanied by an entourage of bodyguards, but have little sense of what is happening around them. I am not surprise if there will be some who will jolted, and to even suffer a minor “stroke' at the unexpected sight of the Johor ruler appearing in their offices.

I believe that what the Johor ruler is trying to do is to create a serious awareness among state assemblymen and civil servants of their responsibility to the state and to the people, and that any lack in their responsibility will do injustice to the state, and a disservice to the ordinary people.


CRUSADE AGAINST CORRUPTION

12 comments:

pendita said...

Dear Dato',

Beruntung rakyat Johor. Muga dilimpahkan rahmat dan kesejahteraan kepada Sultan Johor.

josephng said...

Dear Dato'

Unfortunately I don't see that happening with Perak and Selangor state.

It's all about integrity.

WaliMuar said...

Dato,
Is that a wake up call from HRH the Sultan to all his subjects who were confered with authority.I am a Johorean and I am not please at all with what have been done to the state by the existing government.Hopefully Johorean will not pick up any more Muarian to be the next MB ,get somebody else from other district except Muar which is famous for Zapin,Mee Bandung,Ghazal and of course Asam Pedas Parit Jawa.I am ashame to look at JB which was badly managed in comparison with Singaporean.If I am the MB of Johore I will definitely milk every single Singaporean which croses into my territory to pay for all development in JB and make it as good as Singapore.After all they are enjoying all the state facilities and it is very cheap for them because of the exchange rate.

FMZam said...

WaliMuar, kau bukan Johorean lah, kau Muarian la...heh..heh..heh. Kata tak mau Muarian jadi MB so kau tak leh jadi MB dah. Tu kau tak suka ke anak Cikgu Mat Yassin Muar tu akan jadi PM satu hari nanti?

S.B.Jaafar said...

ye lah walimuar... Cikgu Ghani tu aje ada slack sikit.. Anak cikgu Mat Yasin tu ok jugak apa.. adalah orang muo jadi PM.. Hahaha..

WIRA said...

Dear Dato',
Selalunya orang baru memanglah perlu membuat kejutan sebegini. Apa bezanya dengan apa yang dititahkan oleh Almarhum Sultan Iskandar ketika mula2 menduduki tahta Johor dulu... Semua orang tahu betapa mengerunkan teguran dan arahan yg terkandung di dalam titah Baginda di masjid-masjid daerah selepas Solat Jumaat yang Baginda sendiri mengimamkan. Institusi Sultan di Johor memang menjadi tunjang harapan rakyat.
Johor ni pelik sikit.. Jarang sekali kita lihat MBnya mnenyerlah dirinya seperti MB negeri-negri lain. Ini mungkin disebabkan oleh peranan dan pengaruh Istana yang saya sebutkan tadi. Ia seolah-olah jawatan MB tu tiada oomph.
Namu apabila dilihat dpd perspektif pentadbiran harian memang elok jika para politik di peringkat negeri berbaik-baik saja dengan pihak Istana tetapi jangan pula terlalu akur sehinggakan kerajaan negeri berfungsi di bawah telunjuk Istana. Nanti MB jadi kerbau cucuk hidung'. Lagipun kaedah sedemikian sangat bertentangan dengan konsep kerajaan Demokrasi di bawah Raja Berpelembagaan yang kita pegang.
Memang semua pentadbiran negeri idamkan suasana harmonis sentiasa wujud antara mereka dengan pihak Istana. Ini adalah supaya membolehkan mereka mentadbir negeri dengan berkesan dan tanpa campur-tangan/teguran daripada atas. Adakah ini satu realiti di semua negeri yang berRaja? Pahang, Perak, Kedah? Melaka? Mindanao?(Ha, Ha).
Tapi, soalan yang mungkin tersebut-sebut di bibir rakyat Johor ialah 'Mengapa DYMM Baginda Sultan Ibrahim bertitah sedemikian'?
Adakah pentadbirab negeri Johor begitu kelam-kabut?
Hanya orang Johor sahaja yg dapat menjawab soalan ini.
Soal orang dpd daerah manakah yg menjadi MB Johor tidak timbul langsung. Mungkin disebabkan terlalu ramai orang Muar yg menjadi MB Johor yg telah menyebabkan pentadbiran negeri kelam kabut kot.
Melalui pengalaman khidmat di Johor, saya begitu peka mengapa orang Johor sangat cintakan Sultan dan Institusi Kesultanan mereka. Lebih-lebih lagi DYMM Sultan Ibrahim yg baru ini. Orangnya segak dan tampan, berbudi bahasa lagi peramah, mempunya 'charisma' yang menawan dan pemurah hati, bijaksana serta handsome.
Rakyat Johor sungguh bertuah.
Semoga Allah melanjutkan usia DYMM Sultan Ibrahim.

Fathol said...

No disrespect meant. Could this be a mere flash in the pan? All talk and no action. The Raja Muda of Perak had said many things about good governance, rule of law, moral corruption and corruption of the kind that you and I abhor. But what come of all his assertions? They are mere words to placate his audience. How sad.

komando said...

cakap tidak serupa bikin sahaja atau sandiwara, kita semua akan lihatlah, apa susah, tunggu first 100 days then 100 months, lastly 100 years !

pendita said...

Dear Dato',

Cukup sukar nak bayangkan kalau ada kalangan kita (blogger)ni jadi `Sultan'. Apakah kita juga menerima bakal menerima komen yang sama.

Perlu bersyukur apa yang ada dan sentiasa menyimpan perasaan baik terhadap orang lain. Amin

ommo said...

Though I do agree with Fathol and Komando but if we look at this young Sultan; when he was the Raja Muda he traveled throughout the state with his motorbike and may have seen many things not right. But political will is another matter. Can he persuade the state to be more efficient; well that yet to be seen, Insya'Allah.
We Malaysian must unite on the motto: select better leaders where ever you are. Ask your Fathers, Mothers, Friends, Mentors, Lecturers, Teachers and Bloggers for advice. See both side of the coin i.e. alternate news and main news. But first be a better human.

komando said...

Wishful thinking is good, lets wait and see if there is any WILL left!

Kamal Sanusi said...

With due respect, I would say "Adat org baru dpt kuasa memang akan beri kenyataan sebegitu. Lama-lama, dia pun akan terikut-ikut style lama jugak"

Same thing when you have a new CO or Punk-5. Tambahan pulak zama yg penuh politiking ni...

Same thing also when a new OCPD reported duty. Hari-hari buat operasi besar-besaran sebagai tanda nak kenalkan diri kepada semua tokey-tokey daerah tu.

Manis mulut di bibir, sangatlah merbahaya (lagu nyanyian Zainal)

Kah kah kah!!!...